SUA au eliberat un deţinut care se afla de 20 de ani închis la închisoarea militară din Guantanamo

Data actualizării: Data publicării:
Cuba, Guantanamo Bay, a bird pauses along the barb wire fence surrounding Camp Delta
La Guantanamo se mai află în prezent 37 de deţinuţi. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au eliberat un deţinut care se afla închis de 20 de ani în închisoarea militară din Guantanamo, Cuba. Deţinutul, pe numele său Sufiyan Barhoumi va fi repatriat în Algeria, informează BBC

Algerianul fusese capturat în 2002 într-o casă conspirativă din Pakistan, împreună cu un membru din conducerea Al Qaeda şi acuzat că plănuia să pună la cale un atentat cu bombă în SUA.

Departamentul de Stat al Apărării a considerat că ţinerea lui Barhoumi în detenţie nu mai e necesară.

În acelaşi timp, SUA a mulţumit Algeriei pentru facilitarea transferului deţinutului în această ţară.

„Statele Unite apreciază voinţa autorităţilor algeriene în sprijinirea eforturilor SUA angajate în amplul proces bazat pe reducerea, în mod responsabil, a numărului de deţinuţi care să ducă, în cele din urmă, la închiderea facilităţii de la Guantanamo Bay”, se arată într-un comunicat al Departamentului Apărării american.

37 de deţinuţi se mai află în acest moment, în închisoarea militară din Guantanamo, parte a unui complex naval al SUA instalat în sud-estul Cubei.

În iulie anul trecut, administrația Biden a transferat pentru prima dată un deținut din centrul de detenție din Guantanamo Bay, trimitând un bărbat marocan acasă.

Posibilitatea ca foști deținuți din Guantanamo să reia activitățile ostile a fost de multă vreme o preocupare care a jucat un rol central în dezbaterea privind eliberările. Datele arătau că în 2016 că aproximativ 17% din 728 de deținuți care au fost eliberați au fost „confirmați” și 12% erau „suspectați” că s-au angajat din nou în astfel de activități.

Foştii deţinuţi din închisoarea de la Guantanamo suferă de afecţiuni psihice de pe urma torturilor, conform unei anchete New York Times realizate în 2016.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri