SUA au stabilit că Mohammed bin Salman ar trebui să primească imunitate în procesul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi

Data publicării:
Mohammed bin Salman zâmbește
Prințul saudit Mohammed bin Salman are imunitate în procesul de ucidere a lui Khashoggi din SUA. Foto: Profimedia

Administrația Biden a stabilit că prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, ar trebui să primească imunitate într-un proces intentat de logodnica jurnalistului Washington Post Jamal Khashoggi, despre care Casa Albă spune că a fost ucis la comanda prințului, transmite CNN.

Avocații Departamentului de Justiție au depus la instanță o cerere a Departamentului de Stat deoarece bin Salman a devenit recent premierul saudit și, drept rezultat, se califică pentru a primi imunitate ca șef de guvern străin, arată cererea. Aceasta a fost depusă joi noapte, cu puțin timp înainte de termenul limită stabilit de instanță pentru ca Departamentul de Justiție să-și exprime punctul de vedere în fața judecătorului privind chestiunea imunității și alte argumente pe care le are prințul pentru anularea procesului.

„Mohammed bin Salman, prim-ministrul Regatului Arabiei Saudite, este actualul șef al guvernului și, în consecință, este imun la acest proces”, arată documentul, în vreme ce spune că crima este „atroce”.

Decizia probabil va provoca o reacție furioasă, scrie CNN. Casa Albă a sperat că vizita din iulie făcută de președintele Joe Biden în Arabia Saudită va restabili relația americano-saudită pe cursul dorit însă de atunci relațiile doar s-au deteriorat.

Relația este reevaluată, spune Casa Albă, în urma unei tăieri la producția de petrol a OPEC+ - organizație condusă de saudiți - pe care administrația americană a văzut-o ca o insultă directă față de SUA. Membrii Congresului SUA, deja înfuriați de reducerea petrolului și care cereau o reevaluare, probabil vor fi înfuriați și mai mult dacă prințul primește imunitate.

Hatice Cengiz, logodnica lui Khashiggi, și organizația drepturilor omului din Washington pe care jurnalistul o fondase, DAWN, l-a dat inițiat în judecată pe bin Salman și pe alți 28 în octombrie 2020 la Curtea Federală de District din Washington, DC. Ei acuză că echipa de asasini l-au „răpit, legat, drogat, torturat și asasinat” pe Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul iar apoi i-au tăiat corpul în bucăți. Rămășițele sale nu au fost găsite.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri