SUA avertizează: Influenţa tot mai mare a Chinei în Orientul Mijlociu ar putea afecta „ordinea internaţională”

Data publicării:
Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns miercuri la în Arabia Saudită. A fost primit cu mai mult fast decât Joe Biden.
Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns miercuri la în Arabia Saudită. A fost primit cu mai mult fast decât Joe Biden. Foto: Profimedia

Statele Unite sunt „conştiente” de influenţa tot mai mare a Chinei în Orientul Mijlociu şi consideră că aceasta ar putea afecta „ordinea internaţională”, a spus miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe despre vizita preşedintelui chinez Xi Jinping în Arabia Saudită, relatează AFP.

„Suntem conştienţi de influenţa pe care China vrea să o câştige în întreaga lume. Orientul Mijlociu este, incontestabil, una din regiunile unde ei vor să îşi aprofundeze această influenţă”, a spus John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al preşedintelui Joe Biden, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Considerăm că multe dintre proiectele lor, precum şi modul de realizare a lor, nu conduc la menţinerea ordinii internaţionale”, a spus el într-o discuţie cu jurnaliştii.

„Nu cerem niciunei ţări să aleagă între SUA şi China, dar, aşa cum a spus în nenumărate rânduri preşedintele (Biden), considerăm că SUA sunt bine plasate pentru a domina această competiţie strategică”, a mai spus el.

John Kirby a precizat de asemenea că procesul de evaluare a relaţiei dintre Washington şi Riad este „în desfăşurare”.

SUA, deranjate de recenta scădere a producţiei de petrol a OPEC+, o organizaţie dominată de Arabia Saudită, au promis să îşi revizuiască relaţia cu Riadul pentru „a se asigura că aceasta răspunde mai bine intereselor strategice americane”, potrivit lui John Kirby.

Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns miercuri la Riad pentru întâlniri cu liderii din regiune, dominate de chestiuni energetice.

Primirea cu mare fast de care a avut parte contrastează cu cea mult mai rezervată alocată lui Joe Biden în timpul unei vizite în iulie.

De decenii, Arabia Saudită şi SUA sunt legate printr-un parteneriat care prevede că Riadul garantează o aprovizionare abundentă cu petrol şi că Washingtonul oferă în schimb sprijin militar, în special prin vânzări masive de arme.

Vizita lui Xi Jinping marchează dorinţa prinţului moştenitor Mohammed bin Salman de a diversifica alianţele Arabiei Saudite.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri