SUA: Balonul chinezesc făcea parte dintr-o flotă globală care spionează pe cinci continente

Data publicării:
balon de spionaj al Chinei văzut pe cerul SUA
Balonul de spionaj chinezesc a fost doborât de armata americană după ce a survolat teritoriul american de la o coastă la cealalaltă. Foto: Profimedia Images

Oficialii americani suspectează că balonul de spionaj descoperit deasupra Statelor Unite, săptămâna trecută, și doborât de aviația americană după ce a survolat teritoriul american mai multe zile făcea parte dintr-o flotă de astfel de dispozitive de spionaj care activa pe cinci continente, relatează BBC.

„Statele Unite nu au fost singura țintă a acestui program extins”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken.

El a adăugat că SUA au oferit informații culese din epava balonului unui număr mare de alte țări.

China neagă, totuși, că balonul era folosit în scopuri nefaste și susține că e vorba de un dispozitiv meteorologic care a fost împins de vânt.

WP a scris, citând oficiali sub rezerva anonimatului, că guvernul SUA crede că balonul era operat de China din provincia de coastă Hainan și avea ca obiectiv spionarea mai multor țări, inclusiv Japonia, India, Vietnam, Taiwan sau Filipinele.

La o conferință de presă de miercuri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a confirmat că SUA au suspiciuni că baloane similare au fost folosite în numeroase regiuni – în ambele Americi, în Asia de Sud-Est, Asia de Est și în Europa.

„Am învățat multe despre aceste baloane, inclusiv despre cum le putem urmări”, a spus Ryder, adăugând și că deși aceste obiecte erau folosite pentru misiuni de urmărire și spionaj, dimensiunile lor variază de la regiune la regiune.

Oficialii americani au spus că balonul avea dimensiuni uriașe – 60 de metri înălțime, cu o încărcătură similară cu cea a avioanelor regionale de linie și o greutate de sute sau mii de kilograme.

Balonul a fost doborât, sâmbătă, deasupra statului Carolina de Sud, după ce străbătuse teritoriul SUA de la o coastă la cealaltă, trecând inclusiv deasupra Insulelor Aleutine din Alaska și unei părți din sudul Canadei.

Guvernul SUA crede că aceste baloane au operat deasupra teritoriului SUA și cu alte patru ocazii, însă Ryder nu a elaborat. Guvernul american a trimis informații către 40 de țări aliate cu privire la acest presupus program de spionaj, a confirmat un oficial din administrația Biden.

Citiți și: Xi Jinping spune că urmează „furtuni periculoase” după ce SUA au doborât balonul chinezesc

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri