SUA caută spioni ruși "de valoare" capturați de alte țări pentru a-i oferi la schimb pentru prizonierii americani din Rusia

Data publicării:
Jurnalistul american Evan Gershkovich, acuzat în Rusia de spionaj, stă în boxa acuzaților într-un tribunal din Moscova pe 18 aprilie 2023.
Evan Gershkovich este unul dintre americanii închiși în Rusia pe care SUA vor să-i aducă înapoi. Foto: Profimedia Images

Administrația Biden a abordat mai multe țări care au arestat recent spioni ruși pentru a stabili dacă acesta ar fi de acord să-i trimită înapoi la Moscova în cadrul unui schimb de prizonieri care să asigure eliberarea americanilor Evan Gershkovich și Paul Whelan care sunt închiși acum în Rusia, scrie CNN.

Aceste negocieri au început deoarece, în prezent, SUA nu au niciun spion considerat "valoros" de Moscova pentru a-l oferi la schimb.

Casa Albă ia în calcul și relaxarea unor sancțiuni impuse Rusiei pentru eliberarea prizonierilor americani, au spus multe surse oficiale, care și-au păstrat anonimitatea.

SUA au început aceste discuții cu guvernele unor state în care spioni ruși au fost capturați recent, precum Brazilia, Norvegia și Germania.

În Germania, de exemplu, este închis Vadim Krasikov, un spion care ar fi în capul listei prizonierilor pe care Rusia ar vrea să-i primească înapoi.

O parte dintre aceste negocieri au început după arestarea lui Paul Whelan, în 2018. Paul Whelan este un fost militar american care, în momentul arestării, lucra pentru o firmă de automobile. Acesta spune că se afla în Rusia pentru a lua parte la nunta unui prieten când a fost arestat în camera s-a de hotel și acuzat de spionaj.

Negocierile pentru un eventual schimb de prizonieri s-au intensificat, însă, după arestarea lui Evan Gershkovich, corespondentul Wall Street Journal din Rusia, care a fost acuzat la rândul său că ar fi spion.

Rușii pun mare preț pe spioni

"Eforturile de a negocia cu aliații și partenerii noștri sunt intense de mai multe luni și au devenit și mai mari atunci când a fost clar că nu vom putea să-l readucem acasă pe Whelan împreună cu Brittney Griner", a spus o sursă oficială pentru CNN.

SUA au obținut la sfârșitul anului trecut eliberarea sportivei americance Brittney Griner, care fusese arestată în Rusia pentru că ar fi introdus droguri în țară, dându-l la schimb pe Viktor Bout, un traficant rus de arme care era deținut în SUA.

De asemenea, americanii au obținut eliberarea din Rusia a lui Trevor Reed, un fost militar care fusese arestat pentru lovirea unui polițist. La schimb a fost dat traficantul de droguri rus Konstantin Yaroshenko.

Însă Moscova a făcut clar faptul că Brittney Griner și Trevor Reed erau acuzați de infracțiuni de drept comun, în timp ce Evan Gershkovich și Paul Whelan sunt acuzați de spionaj. Așa că, un eventual schimb ar trebui să fie făcut cu spioni ruși.

SUA a arestat recent mulți cetățeni ruși acuzați de crime cibernetice pe teritoriul american, însă Rusia nu consideră că aceștia se potrivesc unui schimb, spun mai mulți oficiali care au fost implicați în ofertele transmise Rusiei de către SUA.

"Rusia nu vrea să primească înapoi infractori ciberbetici pentru Reed sau Griner. (...) Rusia tratează spionajul ca pe un tip diferit de crimă, ceva mult mai serios decât orice altceva și au fost foarte clari că se așteaptă la ceva semnificativ în cazul unui schimb", a declarat un oficial.

De asemenea, oficialii ruși au confirmat pentru CNN că există "canale speciale" între SUA și Rusia, dar au refuzat să dea detalii.

Ce spioni ar vrea Moscova la schimb

Sursele CNN spun că autoritățile ruse sunt interesate în principal de Vadim Krasikov, un fost colonel FSB care a fost arestat în Germania pentru asasinarea unui cetățean georgian în 2019.

Nu este clar, însă, dacă Germania ar fi de acord să îl cedeze pe Krasikov la schimb pentru cetățeni americani.

Pe lângă Krasikov mai sunt și alți spioni ruși, arestați în mai multe țări, de care Moscova este interesată.

Anul trecut, în Norvegia a fost arestat un spion rus care își asumase o identitate de profesor universitar.

De asemenea, în Brazilia a fost arestat Serghei Cherkasov, care se infiltrase de asemenea într-o universitate. Pentru că acesta studiase în SUA, Washingtonul cere Braziliei extrădarea sa.

Un alt spion rus, Vadim Konoshchenok, a fost arestat în Estonia. Acesta ar fi încercat să trimită mii de gloanțe fabricate în Statele Unite și alte echipamente în Rusia. Și în cazul lui SUA au cerut extrădarea.

Alte state în care au fost arestați, recent, spioni ruși sunt Polonia, Suedia și Slovenia.

Concluzia autorităților americane, spun oficialii citați de CNN este că schimbul de prizonieri rămâne cea mai bună șansă pentru eliberarea lui Evan Gershkovich și a lui Paul Whelan. Relaxarea sancțiunilor rămâne un plan de rezervă.

"Rușii au primit atât de multe sancțiuni până acum, iar o relaxare a lor nu îi mai motivează", a declarat un oficial american.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri