SUA cer tragerea la răspundere a Chinei pentru genocidul comis împotriva uigurilor din Xinjiang

Data publicării:
Antony Blinken
Antony Blinken, secretarul de stat american. Foto: Profimedia Images

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a reacționat, joi, la raportul ONU despre presupusele încălcări ale drepturilor omului comise de China în regiunea Xinjiang, împotriva populației uigure. Șeful diplomației americane a cerut ca guvernul de la Beijing să fie tras la răspundere pentru „genocidul” comis împotriva uigurilor în Xinjiang.

„Acest raport întăreşte şi reafirmă îngrijorările noastre profunde cu privire la genocidul în curs şi crimele împotriva umanităţii comise de autorităţile chineze”, a spus Blinken, potrivit unui comunicat, citat de Agerpres.

În ciuda presiunilor din partea Chinei, care a denunţat cu fermitate raportul, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a publicat, miercuri seara, acest raport mult aşteptat privind situaţia din Xinjiang. Raportul ONU se referă la posibilitatea unor „crime împotriva umanităţii” în regiune, dar nu în mod specific la genocid.

„Vom continua să tragem la răspundere autorităţile chineze şi să le cerem să-i elibereze pe toţi cei deţinuţi fără justificare... şi să fie permis accesul nerestricţionat anchetatorilor independenţi în Xinjiang, Tibet şi China”, a afirmat şeful diplomaţiei americane.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut, joi, Chinei să „urmeze recomandările” din raport.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri