SUA: China a ascuns intenționat severitatea crizei în timp ce a înmagazinat resurse și a micșorat exporturile

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump Xi Jinping sarut prin mască
Foto: Getty Images

Guvernul chinez a ascuns intenționat severitatea crizei coronavirus de comunitatea internațională și a petrecut timp înmagazinând resursele de import, scăzându-și, în același timp, exporturile, se arată într-un raport al administrației americane, conform CNN.

„China și-a micșorat exporturile de obiecte de uz medical înainte să notifice Organizația Mondială a Sănătății în legătură cu situația coronavirusului, în luan ianuarie”, se arată în raport conform unei surse din administrația de la Washington.

Raportul, care evaluează informații privind importurile și exporturile de la începutul anului, a fost transmis guvernului federal vineri. Duminică, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a reluat acuzațiile la adresa Chinei, despre care a spus că s-a preocupat să ascundă gravitatea răspândirii coronavirusului.

„Așa este, putem să confirmăm că Partidul Comunist Chinez a făcut tot ce i-a stat în putință să se asigure că lumea nu a știut la timp despre lucrurile care se petreceau în China cu privire la epidemie”. Declarațiile lui Pompeo vin pe fondul unei încercări a Administrației Trump de a formula un plan pe termen lung pentru a „pedepsi” China în mai multe domenii pentru pandemia de coronavirus. SUA este țara cea mai puternic afectată de pandemie.

Surse multiple de la Washington vorbesc de mai multe „arme” care ar putea fi folosite împotriva Chinei, inclusiv sancțiuni, anularea plătirii datoriilor sau noi politici comerciale nefavorabile Chinei.

Deși există probleme serioase în ceea ce privește transparența acțiunilor guvernului Chinez, Administrația Trump și-a accentuat puternic eforturile pentru găsirea unui țap ispășitor, având în vedere felul în care a tratat epidemia din propria țară și amploarea pe care a luat-o coronavirusul acolo.

Președintele Trump a minimalizat constant criza la începuturile ei atunci când era foarte clar că ea se răspândește rapid în restul lumii. Înainte ca SUA să devină centrul pandemiei, Trump l-a lăudat constant pe omologul său chinez pentru felul în care a tratat criza. Acum, însă, Trump are nevoie de un vinovat.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri