SUA cred că Rusia a recuperat bucăți din drona doborâtă în Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0690805496
Foto: Profimedia Images

Statele Unite cred că Rusia a recuperat joi câteva bucăți din drona de supraveghere americană doborâtă marți de un avion de luptă rusesc în Marea Neagră, a declarat un oficial american pentru CNN.

El spune că rușii au găsit resturi de sticlă sau bucăți mici din drona MQ-9 Reaper. Anterior, CNN relata că Rusia a ajuns la locul unde aparatul a căzut în Marea Neagră, la aproximativ 70-80 de mile sud-vest de Crimeea.

Între timp, administrația Biden a minimizat semnificația epavei dronei sau potențialul rușilor de a culege orice informații sensibile din rămășițele aeronavei. „Am făcut imposibil ca ei să poată culege ceva cu valoare de informații din rămășițele acelei drone, indiferent de rămășițele care ar putea fi pe suprafața apei”, a declarat miercuri  John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă.

După coliziunea dintre drona americană și avioanele de luptă rusești marți dimineața devreme, operatorii de drone au luat măsuri pentru a șterge software-ul sensibil al dronei înainte de a cădea în Marea Neagră, potrivit oficialilor americani. „Orice a mai rămas este probabil nimic de valoare intrinsecă reală pentru ei în termeni de reinginerie sau ceva de genul acesta”, a spus Kirby.

Drona a căzut într-o parte a Mării Negre, care este probabil o adâncime de peste 1.600 de metri, a spus miercuri generalul Mark Milley, într-o conferință de presă, făcând extrem de dificil orice efort de recuperare. De asemenea, SUA nu au nave în Marea Neagră, ceea ce îngreunează operațiunea de recuperare a dronei. „O vom lăsa așa în acest moment. Probabil că nu sunt multe de recuperat, sincer,” a spus el.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri