SUA încearcă restabilirea relațiilor cu China după doborârea balonului. Biden: ”Nu căutăm un conflict”

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden și Xi Jinping
Joe Biden a spus despre președintele chinez că ”are potențial” dar și că ”are probleme enorme”. Foto: Profimedia Images

"Vom rivaliza pe deplin cu China, dar nu căutăm un conflict", a spus președintele american Joe Biden într-un interviu pentru canalul PBS, în contextul în care Statele Unite tocmai au distrus un balon chinez care a survolat teritoriul lor, notează AFP. În același interviu, Biden a spus despre preșdintele chinez Xi Jinping că se confruntă cu ”probleme enorme” dar și că are ”mult potenţial”.

Biden a fost întrebat de jurnalistă în cadrul interviului dacă relaţiile cu Beijingul au suferit "o lovitură puternică", iar el a răspuns "Nu".

În general, Washingtonul a fost destul de atent să nu ridice tonul după ce a doborât sâmbătă un balon chinezesc, destinat, potrivit americanilor, să spioneze zone militare sensibile.

Cu toate acestea, în faţa Congresului marţi, Joe Biden a dat asigurări: "Dacă China ne ameninţă suveranitatea, vom acţiona pentru a ne proteja ţara".

Relaţiile dintre cele două superputeri s-au tensionat în urma incidentului de sâmbătă, când un balon chinez a fost distrus din ordinul președintelui Joe Biden.

China a condamnat ferm distrugerea balonului, susţinând că era o "aeronava civilă folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice", care a intrat "neintenţionat" în spaţiul aerian al Statelor Unite.

În acest context, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi-a anulat în ultimul moment o vizită planificată în China.

Pe de altă parte, Pentagonul a dezvăluit marţi că Beijingul a refuzat sâmbătă propunerea americană pentru o convorbire telefonică între şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi omologul său, Wei Fenghe.

În același interviu, Joe Biden a spus despre președintele chiez că are ”mult potenţial".

"Găsiţi-mi un singur lider mondial dispus să schimbe locul cu Xi Jinping... Eu nu găsesc unul", a afirmat preşedintele american în cursul unui interviu acordat canalului PBS.

"Acest om are probleme enorme", în special "o economie care nu funcţionează foarte bine", a apreciat el.

Totodată, Biden a apreciat că sprijinul chinez pentru Rusia a fost relativ discret, și a subliniat că, spre deosebire de ceea ce "toată lumea a presupus" de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, Beijingul nu a fost "pe deplin" angajat în spatele Moscovei.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri