SUA interzice companiilor să mai construiască fabrici de „tehnologie avansată” în China pentru următorii zece ani

Data publicării:
microprocesoare
Microprocesoare. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Companiile americane din domeniul Big Tech care primesc bani de la bugetul federal nu vor mai avea voie să construiască fabrici de „tehnologie avansată” pe teritoriul Chinei pentru următorii zece ani, a anunțat, miercuri, administrația Biden, conform CNN. Noile reguli fac parte dintr-un plan de 50 de miliarde de dolari menit să accentueze capacitatea americană locală de dezvoltare și de construcție în domeniul semiconductorilor.

Planul vine în condițiile în care organizațiile de business au cerut mai mult sprijin guvernamental pentru efortul de a reduce dependențele de China. Recentele deficiențe și deficite în domeniul microcipurilor au redus producția globală și au dus la mai multe crize de-a lungul anilor.

„Vom implementa niște măsuri de protecție pentru a ne asigura că cei care primesc fonduri federale pentru dezvoltare și producție de microcipuri nu compromit securitatea națională. Nu au voie să mai folosească acești bani ca să investească în China, nu pot dezvolta tehnologia de ultimă generație în China pentru o perioadă de 10 ani”, a anunțat Gina Raimondo, ministra americană pentru Comerț.

Statele Unite și China sunt de multă vreme în mijlocul unei dispute pe tema comerțului și tehnologiilor avansate, în condițiile în care producția se mută de ani de zile în China ca urmare a costurilor mai mici.

În august, președintele Joe Biden a promulgat o nouă lege prin care 280 de miliarde de dolari sunt alocați cercetării științifice și producției de componente high tech, pe fondul temerilor că SUA își pierde avansul tehnologic față de China.

Investițiile includ și scutiri de taxe pentru companiile care construiesc fabrici de cipuri pe teritoriul Statelor Unite.

În prezent, SUA produce aproximativ 10% din oferta mondială de semiconductori, piese cheie pentru toate dispozitivele avansate, de la mașini la telefoane mobile. În 1990, SUA producea 40%.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri