SUA își închid ambasada de la Kiev și își transferă diplomații rămași la Lvov

Data actualizării: Data publicării:
Rally for extradition of businessman Ihor Kolomoiskyi to US in Kyiv, Ukraine - 10 Aug 2020
SUA își evacuează ambasada de la Kiev și transferă personalul rămas în vestul Ucrainei Foto: Profimedia Images

Statele Unite închid ambasada din Kiev și își transferă „temporar” puținii diplomați rămași în țară la Lvov, oraș din vestul Ucrainei, „din cauza accelerării dramatice a acumulării de forțe rusești” la granițe, a anunțat luni secretarul de stat Antony Blinken.

„Am ordonat aceste măsuri dintr-un singur motiv - siguranța personalului nostru - și îi îndemnăm ferm pe toți cetățenii americani rămași în Ucraina să părăsească imediat țara”, a declarat Antony Blinken într-un comunicat.

„Aceste măsuri de precauție, prudente, nu subminează în niciun fel sprijinul nostru pentru Ucraina sau angajamentul nostru față de această țară. Angajamentul nostru față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei este de nezdruncinat”, asigură șeful diplomației americane.

„De asemenea, ne continuăm eforturile sincere de a ajunge la o soluție diplomatică și rămânem în contact cu guvernul rus, așa cum am stabilit în urma convorbirii președintelui Biden cu președintele Putin și a discuției mele cu ministrul de externe Lavrov”, spune Blinken. „Calea diplomației rămâne viabilă, dacă Rusia alege să o abordeze cu bună-credință”, a adăugat Blinken.

El precizează că personalul se va întoarce la ambasada din Kiev „imediat ce condițiile o vor permite” și spune că așteaptă acest moment „cu nerăbdare”.

Această decizie a Departamentului de Stat vine la câteva zile după ce SUA au ordonat ca cea mai mare parte a angajaților guvernamentali americani să părăsească Ucraina și au anunțat că serviciile consulare de la Ambasada SUA sunt suspendate începând de duminică. Departamentul de Stat a declarat în acest weekend că va menține o mică prezență consulară la Lvov pentru servicii de urgență.

Oficialii americani au cerut în repetate rânduri cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina, avertizând că o invazie rusă poate interveni în orice moment, posibil chiar săptămâna aceasta.

Desfășurarea militară rusă este atât de amplă în jurul Ucrainei, încât această țară nu mai are, parctic, ieșire decât pe la frontiera vestică. Orașul Lvov se află la aproximativ 80 de kilometri de granița de vest a Ucrainei cu Polonia. 

Comunicatul lui Antony Blinken

Nu am o prioritate mai mare decât siguranța și securitatea americanilor din întreaga lume, iar aceasta, desigur, îi include și pe colegii noștri care servesc în posturile de peste mări. Echipa mea și cu mine analizăm în mod constant situația de securitate pentru a determina momentul în care prudența dictează o schimbare de poziție. Ținând cont de acest lucru, suntem în curs de relocare temporară a operațiunilor ambasadei noastre din Ucraina, de la ambasada noastră din Kiev la Lvov, din cauza accelerării dramatice a acumulării de forțe rusești. Ambasada va rămâne în contact cu guvernul ucrainean, coordonând angajamentul diplomatic în Ucraina.

De asemenea, ne continuăm eforturile diplomatice intense pentru a detensiona criza.

Aceste măsuri de precauție prudente nu subminează în niciun fel sprijinul nostru pentru Ucraina sau angajamentul nostru față de aceasta. Angajamentul nostru față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei este de nezdruncinat.

De asemenea, ne continuăm eforturile sincere de a ajunge la o soluție diplomatică și rămânem în contact cu guvernul rus, în urma convorbirii telefonice a președintelui Biden cu președintele Putin și a discuției mele cu ministrul de externe Lavrov. Calea diplomației rămâne disponibilă, dacă Rusia alege să se angajeze cu bună-credință. Așteptăm cu nerăbdare să ne readucem personalul la ambasadă de îndată ce condițiile vor permite acest lucru.

Între timp, am ordonat aceste măsuri dintr-un singur motiv - siguranța personalului nostru - și îi îndemnăm ferm pe toți cetățenii americani rămași în Ucraina să părăsească imediat țara. Cetățenii americani care solicită asistență de urgență în Ucraina trebuie să completeze un formular online, iar Departamentul de Stat va da curs situației, după caz.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri