SUA, Japonia și Coreea de Sud îndeamnă la repatrierea lucrătorilor nord-coreeni din străinătate

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0740417412
SUA, Japonia și Coreea de Sud îndeamnă la repatrierea lucrătorii nord-coreeni din străinătate. Foto: Profimedia Images

Trimişii diplomatici pentru afaceri nucleare ai Coreei de Sud, Japoniei şi Statelor Unite au cerut vineri comunităţii internaţionale să repatrieze lucrătorii nord-coreeni din străinătate pentru a reduce trimiterea de fonduri care servesc finanţării programului de arme de distrugere în masă al Phenianului, transmite EFE. 

Cei trei trimişi, sud-coreeanul Kim Gunn, japonezul Takehiro Funakoshi şi americanul Sung Kim, au emis un comunicat, la finalul reuniunii lor trilaterale de la Seul, în care condamnă lansările repetate de rachete balistice ale regimului, precum şi "retorica destabilizatoare şi escaladată a acestuia legată de utilizarea armelor nucleare". 

Reuniunea are loc la doar 10 zile după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a inspectat focoase nucleare tactice, un tip de armament pe pe care Coreea de Nord nu l-a mai afişat până acum şi care arată că Phenianul se concentrează pe îmbunătăţirea armelor sale atomice cu rază scurtă de acţiune pentru o eventuală utilizare contra Coreei de Sud sau a ţărilor vecine, precum Japonia, notează Agerpres.

În comunicat, cei trei diplomaţi au subliniat "că, în conformitate cu rezoluţia 2397 din 2017 a Consiliului de Securitate al ONU, statele membre trebuie să repatrieze toţi lucrătorii din Republica Populară Democrată Coreeană (numele oficial al Coreei de Nord) care generează venituri în jurisdicţiile lor". 

Textul "deplânge încălcarea drepturilor omului" prin deturnarea veniturilor acestor lucrători pentru a finanţa programul nuclear şi de rachete şi evidenţiază nu doar lucrătorii care realizează activităţi fizice (de obicei în sectoare precum exploatarea forestieră sau construcţii), ci şi numărul tot mai mare de ingineri nord-coreeni din domeniul comunicaţiilor care obţin contracte sub naţionalităţi false. 

"Suntem, de asemenea, profund îngrijoraţi de modul în care RPDC finanţează aceste programe de înarmare, prin furt şi spălare de bani, precum şi prin colectarea de informaţii prin activităţi cibernetice maliţioase", adaugă documentul. 

Numai în 2022 se estimează că Phenianul a reuşit să fure criptomonede în valoare de 1,7 miliarde de dolari prin intermediul armatei sale de hackeri

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri