SUA: Nu există restricţii privind vânzarea de echipamente agricole către Moscova

Data publicării:
Ukraine Russia
Trezoreria a indicat că nu va interzice nici produsele agricole precum îngrăşămintele. Foto: Profimedia Images

SUA au declarat joi că nu vor interzice vânzarea de echipamente agricole către Rusia, negând din nou afirmaţiile Moscovei potrivit cărora sancţiunile occidentale - şi nu invadarea Ucrainei - sunt la originea crizei alimentare mondiale, relatează AFP.

Departamentul Trezoreriei, într-un document oficial privind scutirile de sancţiuni, a indicat că nu va opri tranzacţiile americane legate de producţia, vânzarea sau transportul de echipamente agricole, transmite Agerpres.

În conformitate cu regulile anterioare stabilite după invazia din 24 februarie, Trezoreria a indicat de asemenea că nu va interzice produsele agricole precum îngrăşămintele, nici dispozitivele medicale şi testele COVID -19.

Extinderea scutirilor "reiterează faptul că sancţiunile SUA împotriva Rusiei în răspuns la războiul său neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei nu împiedică comerţul agricol şi medical", potrivit unui comunicat al Trezoreriei.

"Războiul (preşedintelui rus Vladimir) Putin a sugrumat producţia alimentară şi agricolă şi el a folosit hrana ca armă de război", în special "furtul de cereale şi material agricol blocând porturile de la Marea Neagră", menţionează documentul citat.

Declaraţia survine după rare semne de progres între Rusia şi Ucraina în timpul discuţiilor din Turcia cu privire la posibilitatea de a lăsa transporturile de alimente să părăsească Ucraina.

Ucraina este unul dintre cei mai importanţi exportatori mondiali de grâu şi alte cereale, iar milioane de tone de cereale sunt în prezent blocate în porturile din regiunea Odesa de prezenţa navelor de război ruse şi a minelor, plasate de Kiev pentru a-şi apăra zonele de coastă. 

Cu toate acestea, preţurile alimentelor cresc în întreaga lume şi sporesc riscul de foamete, în special în Africa.

Citește și: NASA: Rusia controlează 22% din terenurile agricole ale Ucrainei

 

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri