SUA nu mai pot acosta navele militare în Insulele Solomon. Statul din Pacific a încheiat un acord de securitate cu China

Data actualizării: Data publicării:
The Sentinel-class fast response cutter USCGC Oliver Henry (WPC 1140) crew arrives in Port Moresby for a port visit on Aug. 23, 2022, following a patrol in parts of the Coral Sea, and the Solomon Islands and PNG Exclusive Economic Zones. The U.S. Coast Gu
Vasul Oliver Henry al Pazei de Coastă a SUA. Foto: Profimedia Images

Guvernul Insulelor Solomon a informat Statele Unite că va impune un moratoriu privind intrarea în porturi a navelor militare, a anunţat marţi ambasada americană la Canberra printr-un comunicat preluat de Reuters.

Relaţiile dintre SUA şi Insulele Solomon sunt tensionate din mai, când ţara din Pacific a încheiat un acord de securitate cu China.

„În 29 august, Statele Unite au primit o notificare oficială din partea guvernului Insulelor Solomon privind un moratoriu asupra tuturor vizitelor navale, până la actualizarea procedurilor din protocol”, a informat ambasada.

Premierul Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, dezminţise printr-un purtător de cuvânt informaţiile despre moratoriu, transmiţând agenţiei Reuters că va ţine un discurs pe această temă marţi după-amiază, transmite Agerpres.

El va saluta nava-spital americană Mercy, care a sosit luni la Honiara într-o misiune de două săptămâni - înaintea moratoriului, potrivit ambasadei americane în Australia.

PACIFIC OCEAN (July 18, 2022) Military Sealift Command hospital ship USNS Mercy (T-AH 19) sits at anchor upon its arrival off the coast of Koror, Palau during Pacific Partnership 2022. Now in its 17th year, Pacific Partnership is the largest annual multi
Nava-spital americană Mercy. Foto: Profimedia Images

„Nava Mercy a Marinei Militare a SUA a primit aprobarea diplomatică înainte de implementarea moratoriului. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia”, a precizat reprezentanţa diplomatică.

Săptămâna trecută, vasul Oliver Henry al Pazei de Coastă a SUA nu a putut face o escală de rutină în Insulele Solomon, deoarece guvernul acestei ţări nu a răspuns la solicitarea de aprovizionare cu carburant şi alimente. Nava se afla într-o misiune de patrulare împotriva pescuitului ilegal în sudul Pacificului, pentru o agenţie regională de pescuit, a informat vineri un ofiţer de presă al Pazei de Coastă.

SUA, prin vicepreşedinta americană Kamala Harris, au anunţat luna trecută finanţări de 600 milioane de dolari pentru regiunea Pacificului, în încercarea Washingtonului de a stopa creşterea influenţei Chinei în această zonă a lumii.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri