SUA reacționează după ce o tânără din Iran a fost ucisă în bătaie că nu purta corect jihab-ul: E de neiertat

Data publicării:
femeie în comă pe un pat de spital
Moartea lui Amini vine după mai multe recente episoade de acțiuni de reprimare împotriva femeilor. Foto: Kurdpa via captură BBC.

Casa Albă consideră că moartea unei femei iraniene în vârstă de 22 de ani Mahsa Amini, după arestarea acesteia, este "de neiertat", a declarat vineri Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, relatează AFP.

"Vom continua să-i tragem la răspundere pe liderii iranieni pentru astfel de abuzuri ale drepturilor omului", a scris Jake Sullivan pe Twitter.

O femeie de 22 de ani din Iran a murit, vineri, la câteva zile după ce a fost arestată de așa-zisa poliție a moralității din Iran pentru că nu respecta regulile vestimentare impuse de regimul fundamentalist, relatează BBC. Martorii oculari spun că Mahsa Amini a fost bătută într-o dubă de poliție după ce a fost ridicată de pe stradă, în Teheran, marți.

Polițiștii neagă acuzația și spun că Amini "a suferit brusc o problemă cardiacă". Este vorba de un nou episod de brutalitate a autorităților iraniene împotriva femeilor, acestea fiind tot mai frecvente în ultimele săptămâni.

Familia lui Amini spune că femeia era tânără și nu suferea de nicio problemă medicală care să explice vreo problemă cardiacă bruscă. Rudele au fost informate că femeia se afla în spital la câteva ore după arest și spun că ea s-a aflat în comă pe parcursul zilelor care au trecut până la deces.

Poliția din Teheran a transmis că Amini a fost arestată pentru "a fi educată despre hijab", vălul care este obligatoriu de purtat de femei pe cap în Iran și în alte state fundamentaliste.

Moartea lui Amini vine după mai multe recente episoade de acțiuni de reprimare împotriva femeilor. Femeilor care nu repectă codul vestimentar islamic li s-a interzis inclusiv accesul în clădiri guvernamentale și în bănci.

O mare parte dintre iranieni, inclusiv cei care susțin guvernul teocratic, își exprimă revolta pe rețelele sociale cu privire la însăși existența poliției moralității, cunoscută în Iran și sub numele de "Patrulele de Îndrumare", poreclite pe rețelele sociale "Patrulele Crimei" de iranienii revoltați. Tot pe rețelele sociale au apărut numeroase clipuri video cu polițiști care arestează femei, le târăsc pe jos și le pun cu forța în dube și mașini.

Mulți dintre iranieni dau vina drect pe ayatollah-ul Khamenei, liderul suprem al țării. Un clip video mai vechi, în care acesta justifică rolul poliției moralității este redistribuit, acum, pe rețelele sociale.
 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri