SUA: Rusia ar putea anunța, în această săptămână, organizarea de referendumuri pentru anexarea teritoriilor ucrainene ocupate

Data publicării:
John Kirby la pupitrul casei albe
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. Foto: Profimedia Images

Rusia se pregătește și ar putea anunța chiar în această săptămână organizarea de referendumuri în regiunile ocupate din Ucraina cu scopul de a anexa apoi aceste teritorii, a declarat, miercuri, coordonatorul de comunicare strategică pe probleme de securitate națională de la Casa Albă , John Kirby.

„Avem informaţii potrivit cărora Rusia continuă să pregătească simulacre de referendum în Herson, în Zaporojie, în regiunile separatiste Doneţk şi Luhansk, precum şi în Harkov”, a afirmat Kirby, conform AFP, citat de Agerpres.

„Conducerea rusă a dat ordinul de a pregăti desfăşurarea acestor referendumuri. De fapt, noi ne aşteptăm la un anunţ din Rusia cu privire la primul sau primele astfel de simulacre de scrutinuri înainte de sfârşitul acestei săptămâni”, a adăugat Kirby.

„SUA şi comunitatea internaţională au fost foarte clari: orice tentativă menită să controleze un teritoriu suveran al Ucrainei va fi considerată ilegitimă”, a continuat el.

SUA se aşteaptă ca Rusia să „manipuleze rezultatele acestor referendumuri, pentru a pretinde că poporul ucrainean vrea alipirea la Rusia. Aceasta este pur şi simplu fals”, a mai acuzat oficialul american.

„Oficialii ruși înșiși știu că ce fac nu are legitimitate și că nu va reflecta voința poporului. Poporul ucrainean, în orice referendum liber și corect ar vota covârșitor împotriva alipirii la Rusia”, a mai spus el.

Kirby a citat mai multe sondaje făcute în ultimele luni în rândul populaţiei ucrainene în teritoriul controlat de Kiev, sondaje care arată că peste 90% dintre ucraineni nu vor alipirea la Rusia.

Preşedintele SUA, Joe Biden, care a anunţat recent o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina de aproape 3 miliarde de dolari, cea mai mare de până acum, va avea o discuţie la telefon, joi, cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mai anunţat John Kirby.

„Vom continua să mobilizăm lumea liberă, să încurajăm aliaţii şi partenerii noştri să susţină Ucraina, care îşi apără suveranitatea”, a subliniat el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri