SUA: Rusia probabil va ataca cu zeci de mii de soldați în estul Ucrainei

Data publicării:
Russia Ukraine Military Operation
Foto: Profimedia Images

Rusia își accelerează campania împotriva zonei de est a Ucrainei, planurile probabil fiind de a „desfășura zeci de mii de soldați” în acea regiune, a spus Casa Albă luni, în contextul în care lucrează cu aliații săi să anunțe noi sancțiuni împotriva Moscovei, transmite Reuters.

De asemenea, consilierul pe securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat luni reporterilor că imaginile din Bucha, orașul recent recapturat de trupele ucrainene după regruparea forțelor ruse, erau tragice și șocante.

Anterior, un înalt oficial american al apărării a declarat că SUA consideră că Rusia și-a repoziționat aproximativ două treimi din forțele sale din jurul Kievului, multe dintre ele consolidându-se în Belarus.

Și guvernatorul Lugansk, Serghei Gaidai, spune că forţele ruse pregătesc un „atac masiv'' împotriva trupelor ucrainene din această regiune, conform Agerpres.

„Vedem că vin echipamente din direcţii diferite, că ei (ruşii) aduc oameni, aduc combustibil (...). Înţelegem că se pregătesc pentru un atac masiv'', a spus el într-un mesaj video.

„Bombardamentele sunt din ce în ce mai intense. Noaptea trecută au încercat să intre în Rubijne (nu departe de Lugansk, n.red.), apărătorii noştri au respins atacul, au dezactivat mai multe tancuri, au fost zeci de cadavre'' de soldaţi ruşi, a precizat Gaidai, care le-a cerut locuitorilor din regiune să plece.

Guvernatorul administraţiei civilo-militare ucrainene a provinciei Doneţk, Pavlo Kirilenko, a spus că situaţia este „tensionată” în toate zonele din regiunea estică Donbas aflate sub controlul Ucrainei şi populaţia civilă trebuie evacuată fără întârziere.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Oleksandr Motuzianik, spune că Rusia se pregătește să lanseze un atac în estul Ucrainei pentru a cuceri orașul Harkov și a înconjura prima linie din estul țării.

Acesta a mai spus că Rusia atacă în prezent orașele Rubijne și Popasna din regiunea Lugansk, în timp ce pregătește un atac asupra orașului Severodonețk și continuă eforturile de cuceri Mariupol.

Reuters nu a putut verifica afirmațiile lui Motuzianik.

El a adăugat că forțele ruse au înființat unități medicale pentru a se pregăti pentru o potențială creștere a victimelor militare.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri