SUA sancționează peste 900 de ruși și bieloruși, companii de armament. Biden cere lumii să respingă anexarea teritoriilor ucrainene

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden face declarații.
Joe Biden la finalul summitului NATO de la Madrid. Foto: Profimedia Images

SUA au impus vineri sancțiuni extinse față de Rusia după declararea anexării unei bucăți mari din teritoriul Ucrainei, țintind sute de persoane și companii, inclusiv cei din complexul militar industrial și membri ai legislativului, transmite Reuters.

SUA au acționat după ce președintele rus Vladimir Putin a proclamat vineri cea mai mare anexare din Europa de la Al Doilea Război Mondial până în prezent, declarând suveranitatea rusă asupra a 15% din Ucraina.

„Nu vom sta deoparte cât timp Putin încearcă fraudulos să anexeze părți din Ucraina”, a spus, într-un comunicat, șefa Trezoreriei Federale, Janet Yellen.

„SUA resping fără echivoc încercarea frauduloasă a Rusiei de a schimba granițele recunoscute internațional ale Ucrainei, inclusiv prin organizarea «referendumurilor» false”, a spus șeful diplomației americane, Antony Blinken, într-un comunicat.

Ambasada rusă de la Washington nu a răspuns, până la momentul publicării, unei solicitări de comentarii transmisă de Reuters.

Departamentul Trezoreriei SUA a afirmat că a impus sancțiuni asupra a 14 persoane din complexul militar industrial, doi lideri ai băncii centrale, membri ai familiilor oficialilor de rang înalt și asupra a 278 de membri ai legislativului rus „pentru că au permis falsurile referendumuri și încercarea de a anexa teritoriul suveran al Ucrainei”.

Trezoreria a emis un ghid de avertizare de risc ridicat de sancționare a celor din afara Rusiei care ar oferi sprijin politic sau economic Moscovei.

Printre cei desemnați erau vicepremierul Alexander Novak, 109 membri ai Dumei de stat, Consiliul Federal al Adunării Federale a Rusiei și 169 dintre membri săi, precum și guvernatorul Băncii Centrale din Rusia, Elvira Nabiullina.

Printre entitățile legate de aprovizionarea militară a Rusiei este și un furnizor chinez pe care Trezoreria l-a acuzat de sprijinirea Radioavtomatika, o companie rusă desemnată de SUA ca fiind furnizoare a armatei.

Washington spune că Sinno Electronics Co Ltd, plasată anterior pe lista de entități a Departamentului de Comerț, a menținut o relație cu firma rusească chiar și după invazia Ucrainei.

Departamentul de Comerț a adăugat și 57 de entități din Rusia și Crimeea pe lista neagră de export a SUA.

A emis și un nou ghid care spune că restricțiile SUA pe exporturile către Rusia se pot aplica și entităților din alte țări care sprijină sectoarele militare și industriale ale Rusiei și Belarusului prin transportarea tehnologiilor interzise și a altor obiecte prohibite de SUA și de cele 37 de țări care au restricții similare.

Departamentul SUA a spus într-un document separat că a impus restricții de viză pentru mai mult de 900 de persoane, inclusiv membri ai armatelor ruse și bieloruse și asupra „intermediarilor Rusiei pentru încălcarea suveranității, integrității teritoriale și a independenței politice ucrainene”, interzicând călătoriile către SUA.

Rusia a declarat anexarea după ce a organizat așa-zise referendumuri în zonele ocupate ale Ucrainei. Guvernele occidentale și Kievul au spus că voturile au încălcat legislația internațională și au fost coercitive și non-reprezentative.

Într-un comunicat separat, Joe Biden a condamnat încercarea „frauduloasă” a Rusiei de a anexa teritoriul ucrainean suveran.

„Fără niciun dubiu, aceste acțiuni nu au legitimitate. SUA vor onora mereu granițele recunoscute internațional ale Ucrainei”, a spus Biden.

Noile sancțiuni vor impune costuri asupra indivizilor și entităților „care oferă sprijin politic și economic încercărilor ilegale de a schimba statutul teritoriului ucrainean”, mai arată acesta.

El a adăugat:

„Le cer tuturor membrilor comunității internaționale să respingă încercările ilegale de anexare ale Rusiei și să stea alături de poporul Ucrainei atât timp cât e nevoie”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri