Live Text Rusia pregătește un nou asalt asupra Ucrainei. Boris Johnson, apel către liderii occidentali să dea Kievului avioane de luptă

Data actualizării: Data publicării:
Frontline city Bakhmut under heavy Shelling, Ukraine - 19 Sep 2022
Bahmut, distrus de bombardamente. Foto: Profimedia Images
Din articol
SUA impune sancțiuni împotriva a 22 de persoane din „reţeaua Zimenkov” legată de industria de apărare rusă Rusia pregătește un nou asalt asupra Ucrainei Marea Britanie exclude trimiterea de avioane de luptă britanice în Ucraina Deși atacă de aproape un an Ucraina, Putin se plânge că regiuni rusești sunt bombardate dinspre teritoriul ucrainean Boris Johnson, apel către liderii occidentali să dea Ucrainei avioane de luptă Rusia avertizează Israelul să nu trimită arme Ucrainei  Diplomaţia rusă califică drept „absurdă” o afirmație făcută luni de Macron despre înarmarea Ucrainei Țările UE vor antrena suplimentar 15.000 de militari ucraineni (surse) Prigojin: „La ora actuală nu avem un cerc operativ la Bahmut” Rușii au înconjurat orașul Bahmut Kremlinul avertizează în legătură cu livrarea unor rachete cu rază lungă de acțiune Președintele Austriei, în vizită la Kiev Ministerul britanic al Apărării: Generalii ruși sunt îngrijorați că armata ucraineană ar putea lansa o ofensivă peste râul Nipru Noul președinte al Cehiei: Ucraina ar trebui să poată adera la NATO de îndată ce războiul se va termina Zelenski insistă asupra aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. ”Așteptăm decizii”. În weekend are loc summitul UE-Ucraina Ucrainenii laudă „zeii războiului” după distrugerea unui centru de comandă al armatei ruse. Rușii, ironizați că-și abandonează răniții SUA, așteptate să livreze rachete cu rază mai lungă de acțiune Israelul decide dacă va livra ajutor militar Ucrainei Avansul Rusiei, blocat

Statele Unite pregătesc un pachet de ajutoare militare în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, scrie Reuters, citând două surse oficiale americane, care cunosc situația. Pachetul ar urma să includă, pentru prima oară, rachete cu rază mai lungă de acțiune, precum și alte muniții și armamente. Pe front, avansurile Rusiei sunt nesemnificative, însă armata lui Putin susține că a înconjurat orașul strategic Bahmut. Forțele ucrainene susțin că au reușit să respingă atacurile ruse.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

SUA impune sancțiuni împotriva a 22 de persoane din „reţeaua Zimenkov” legată de industria de apărare rusă

ACTUALIZARE 21:05 SUA au inclus miercuri pe lista cu sancţiuni 22 de persoane şi entităţi pentru că au ajutat industria de apărare a Rusiei să evite sancţiunile SUA pe fondul războiului declanşat de Moscova împotriva Ucrainei, relatează EFE.

Departamentul Trezoreriei american a explicat într-un comunicat că cei sancţionaţi au sprijinit, de fapt, Rusia în domeniul militar pentru a eluda sancţiunile impuse împotriva sa.

„Sancţionarea aliaţilor (Rusiei) este una dintre numeroasele măsuri pe care Trezoreria şi partenerii noştri de coaliţie le-au luat şi le vor continua pentru a consolida punerea în aplicare a sancţiunilor împotriva sectorului de apărare al Rusiei, a binefăcătorilor şi susţinătorilor săi”, a declarat într-o notă subsecretarul Trezoreriei, Wally Adeyemo, scrie Agerpres.

Printre cei desemnaţi miercuri de SUA se numără dealer-ul de arme Igor Zimenkov, cu reşedinţa în Cipru, şi fiul său Jonatan pentru că ar fi facilitat vânzări de arme ruseşti către guverne străine. Potrivit SUA, ambii au tratat direct cu companii de apărare ruseşti aflate sub sancţiunile Trezoreriei americane şi au fost implicaţi în vânzări de elicoptere şi echipamente de securitate cibernetică în afara Rusiei.

Restul celor sancţionaţi fac parte din ceea ce Trezoreria numeşte „reţeaua Zimenkov”, pe care o acuză de implicare în proiecte legate de forţele armate ruse, cum ar fi furnizarea de dispozitive tehnologice unei companii ruseşti după ce Moscova a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022.

Într-un comunicat separat, secretarul de stat american Antony Blinken afirmă că devine din ce în ce mai dificil pentru „complexul militar-industrial al Rusiei să realimenteze maşina de război a Kremlinului, fapt care o obligă să apeleze la furnizori malefici precum Iranul şi Coreea de Nord”. „Încercând să se folosească de aliaţi pentru a se sustrage sancţiunilor americane, Rusia demonstrează că sancţiunile noastre au impact. Munca noastră va continua”, declară Blinken.

În virtutea acestor măsuri restrictive, toate proprietăţile şi activele deţinute de cei sancţionaţi în SUA sunt blocate, iar cetăţenilor americani le este interzis să facă tranzacţii cu ei.

Rusia pregătește un nou asalt asupra Ucrainei

ACTUALIZARE 20:55 Ucraina se aşteaptă la o „escaladare maximă” din partea Rusiei a războiului în lunile următoare, a declarat un responsabil militar ucrainean postului britanic Sky News, citat miercuri de agenţia DPA.

Aproximativ jumătate din cei peste 320.000 de soldaţi mobilizaţi de Rusia la sfârşitul anului trecut ar putea lua parte la un nou asalt asupra Ucrainei, crede secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Oleksii Danilov, scrie Agerpres.

„Îmi dau seama că principalele bătălii încă nu au venit şi vor fi anul acesta, în două sau trei luni. Acestea vor fi luni definitorii ale războiului”, anticipează responsabilul ucrainean. „Rusia se pregăteşte pentru o escaladare maximă”, adaugă acesta. „Ea îşi regrupează tot ce poate, face exerciţii şi instruieşte” trupele, remarcă oficialul citat.

„Acele ţări care ne ajută în lupta noastră au început să ne ofere ajutor maxim”, a mai spus Danilov, referindu-se la ajutorul militar oferit Ucrainei de statele occidentale, care caută acum modalităţi de a spori acest sprijin în timp ce conflictul din Ucraina intră într-o fază crucială înaintea dezgheţului de la sfârşitul iernii, când starea solului complică deplasările vehiculelor militare grele şi acţiunile ofensive.

Marea Britanie exclude trimiterea de avioane de luptă britanice în Ucraina

ACTUALIZARE 19:15 În timp ce Boris Johnson face presiuni asupra liderilor occidentali pentru a furniza avioane de luptă Ucrainei, Downing Street a continuat să excludă furnizarea de avioane britanice Kievului, relatează The Guardian. 

Călătoria lui Johnson la Washington din această săptămână, pentru a susține sprijinul pentru Ucraina, a fost „în propria sa capacitate și nu în numele guvernului Regatului Unit”, a spus un purtător de cuvânt. Prim-ministrul Rishi Sunak este „mulțumit” că predecesorul său „continuă să sprijine ferm eforturile Regatului Unit de a ajuta Ucraina să asigure o pace de durată”, au adăugat aceștia.

Întrebat despre apelul lui Johnson pentru avioane, oficialul spune că „în prezent, nu este practic să trimitem avioane din Marea Britanie, vom continua să lucrăm îndeaproape cu ucrainenii pentru a înțelege nevoile lor și modul în care aliații le pot sprijini în continuare. Având în vedere complexitatea avioanelor de luptă din Regatul Unit și timpul necesar pentru antrenamentul lor, în prezent nu credem că este practic să facem acest lucru”.

Deși atacă de aproape un an Ucraina, Putin se plânge că regiuni rusești sunt bombardate dinspre teritoriul ucrainean

ACTUALIZARE 19:00 Preşedintele rus Vladimir Putin spune că armata Rusiei trebuie să pună capăt bombardamentelor împotriva regiunilor ruseşti dinspre teritoriul ucrainean, despre care a spus că au lăsat mulţi oameni fără adăpost sau fără curent electric.

Putin a vorbit la o reuniune guvernamentală cu privire la refacerea locuinţelor şi infrastructurii distruse în regiunile din sud-vestul Rusiei de la graniţa cu Ucraina. „Desigur, sarcina prioritară este de a elimina chiar posibilitatea de bombardamente. Dar aceasta este treaba departamentului militar”, a spus Putin, citat de Agerpres.

Ucraina nu revendică responsabilitatea pentru atacuri care lovesc interiorul teritoriului rus, dar le-a descris drept „karma” pentru invazia Moscovei, care a distrus oraşe ucrainene şi a vizat sistematic infrastructura energetică a ţării, lăsând oamenii frecvent fără electricitate şi apă în mijlocul iernii, notează Reuters.

Citește continuarea AICI

Boris Johnson, apel către liderii occidentali să dea Ucrainei avioane de luptă

ACTUALIZARE 18:45 Fostul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, a vorbit în Consiliul Atlantic despre unitatea occidentală și sprijinul pentru Ucraina.

Johnson le-a cerut liderilor occidentali „să le dea ucrainenilor instrumentele necesare pentru a termina treaba”. „Dă-le sistemele de artilerie. Dă-le rezervoarele. Dă-le avioanele. Pentru că au un plan. Ei știu ce trebuie să facă”, a spus el.

Fostul premier britanic s-a întreabat „ce rost are” ca tancurile Challenger 2 să patruleze „frumoasele sate din Wiltshire”, când ucrainenii le-ar putea folosi pentru a pune capăt acestui război. „De fiecare dată când ni s-a cerut să ne intensificăm sprijinul, ne-am întâlnit cu același argument că riscăm o escaladare a lui Putin. Cum ne putem îngrijora serios să-l provocăm când am văzut ce va face, fără nici cea mai mică provocare?”, a mai spus Johnson.

Vladimir Putin „nu este supărat, nu este bolnav”, spune Johnson. „Pur și simplu a făcut o greșeală istorică”. El îndeamnă lumea să evite să fie atras de „psihodrama personală” a liderului rus „Trebuie să încetăm să ne concentrăm pe Putin și să ne concentrăm în întregime asupra Ucrainei, pentru că ea luptă pentru noi toți. Ei luptă pentru valorile noastre și ne-au reamintit că pentru acele valori ale libertății și democrației merită să luptăm. Deci nu există motive de întârziere”, a mai spus Johnson.

Rusia avertizează Israelul să nu trimită arme Ucrainei 

ACTUALIZARE 18:30 Rusia a avertizat miercuri Israelul împotriva oricăror eventuale livrări de arme către Ucraina, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că va „examina această problemă”, relatează AFP.

„Când este vorba de livrări de arme (către Ucraina), nu clasificăm ţările în funcţie de geografie. Toate ţările care livrează arme trebuie să înţeleagă că vom considera (aceste arme) drept ţinte legitime pentru forţele noastre armate”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, cu privire la posibilitatea unor livrări israeliene.

Într-un interviu pentru CNN, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că ţara sa are în vedere acordarea unui ajutor militar pentru Ucraina, declarându-se totodată dispus să medieze în conflictul dintre Kiev şi Moscova, scrie Agerpres. 

Până în prezent, Netanyahu se abţinuse să se poziţioneze ferm de partea Ucrainei, încercând să menajeze Rusia, care controlează spaţiul aerian al Siriei şi, de obicei, trece cu vederea operaţiunile statului israelian împotriva Iranului pe teritoriul sirian.

El a confirmat că Statele Unite au transferat Ucrainei muniţie de artilerie care fusese stocată anterior în Israel şi a sugerat că statul israelian acţionează pentru a împiedica producţia de arme pentru Rusia în Iran.

Oficiali ucraineni şi occidentali acuză Iranul că furnizează drone Rusiei pentru invazia ei împotriva Ucrainei, acuzaţii pe care Teheranul le respinge.

Diplomaţia rusă califică drept „absurdă” o afirmație făcută luni de Macron despre înarmarea Ucrainei

ACTUALIZARE 18:15 Diplomaţia rusă a calificat miercuri că este „absurd” ca preşedintele francez Emmanuel Macron să poată spune că livrările de arme către Ucraina nu constituie o escaladare, relatează AFP. „Este absurd”, a reacţionat în faţa presei purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

„Preşedintele francez este într-adevăr sigur că livrările de arme grele, avioane către regimul de la Kiev nu vor duce la o escaladare a situaţiei?”, a adăugat ea. „Nu-mi vine să cred că asta este logica unui adult”, s-a lamentat Zaharova, întrebată în conferinţa de presă despre afirmaţiile lui Macron de luni privind eventuala livrare de avioane de vânătoare Ucrainei, scrie Agerpres.

Preşedintele francez a subliniat că fiecare decizie privind livrările de armament trebuie să respecte trei „criterii”, în special „să nu ducă la o escaladare” şi „să nu fie de natură să lovească teritoriul rus”. „Prin definiţie, nimic nu este exclus”, a spus el.

Franţa a anunţat marţi că va furniza Ucrainei 12 tunuri Caesar, pe lângă cele 18 tunuri de acelaşi tip deja livrate, dar Parisul refuză în acest stadiu să livreze tancuri Leclerc.

Țările UE vor antrena suplimentar 15.000 de militari ucraineni (surse)

ACTUALIZARE 18:05 Ţările membre ale Uniunii Europene urmează să antreneze un număr suplimentar de 15.000 de militari ucraineni, astfel că totalul va ajunge la 30.000, au spus miercuri surse europene, potrivit DPA. 

Actuala misiune de pregătire a fost lansată în noiembrie şi are ca scop să ofere instruire individuală, colectivă şi specializată pentru forţele armate ucrainene, conform unui comunicat de presă, potrivit Agerpres. Misiunea ajută armata ucraineană să îşi apere teritoriul şi să protejeze populaţia civilă şi a fost creată ca răspuns la solicitarea Ucrainei de a primit sprijin în urma invaziei ruse.

Planurile de a spori ţinta misiunii de instruire ar urma să fie anunţate oficial în timpul unei vizite pe care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, o vor face în această săptămână în Ucraina.

Prigojin: „La ora actuală nu avem un cerc operativ la Bahmut”

ACTUALIZARE 18:00 Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a negat miercuri că trupele ruse ar fi reuşit să stabilească un cerc operativ în jurul oraşului ucrainean Bahmut, la câteva ore după ce reprezentanţi ai forţelor proruse din estul Ucrainei afirmau contrariul, relatează agenţia EFE.

„Cercul operativ este atunci când toate drumurile şi căile de aprovizionare, de evacuare şi orice tranzit sunt controlate faţă de focul inamic. La ora actuală nu avem un cerc operativ la Bahmut”, a scris Prigojin pe Telegram. Mai mult, a adăugat el, acest gen de informaţii „nu se difuzează public din motive operative". „Când oraşul va fi cucerit, o veţi afla fără nicio îndoială”, a mai transmis Evgheni Prigojin, scrie Agepres.

Mai devreme, un consilier al lui Denis Puşilin, liderul prorus din provincia ucraineană Doneţk, declarase că oraşul Bahmut „se află într-un cerc operativ, trupele noastre închid cercul”. Acesta a mai spus că „acum se dau lupte pentru controlul şoselei între Ceasov Iar (la vest de Bahmut) şi Artemovsk (denumirea rusească a oraşului Bahmut), întrucât aceasta este unica arteră prin care trupele ucrainene îşi mai pot aproviziona unităţile” aflate la Bahmut.

Un alt expert militar din provincia ucraineană învecinată Lugansk, controlată în mare parte de Rusia, colonelul Vitali Kiseliov, a susţinut la rândul său că trupele ruse aproape au încercuit oraşul Bahmut din trei părţi, în timp ce un alt colonel din aceeaşi provincie a spus că, „pentru a închide cercul”, trupele ruse mai trebuie să înainteze 10 kilometri.

Trupele ruse şi gruparea Wagner încearcă din vară să cucerească Bahmut, oraş cu circa 70.000 de locuitori înaintea lansării invaziei ruse. În ultimele săptămâni armata rusă şi-a intensificat ofensiva pentru a încercui acest oraş şi a ocupat după lupte sângeroase oraşul Soledar şi sate din apropiere, ceea ce îi permite să continue ofensiva spre Bahmut de asemenea din nord, nu doar din est. O cucerire a oraşului Bahmut le-ar deschide trupelor ruse drumul către oraşele Sloviansk şi Kramatorsk, principalele redute ale armatei ucrainene în regiunea Donbas.

Rușii au înconjurat orașul Bahmut

ACTUALIZARE 12:40 Forțele ruse au încercuit Bahmut, un oraș cheie din regiunea Donbas din Ucraina, potrivit unui oficial rus.

Rușii se luptă pentru a prelua controlul asupra autostrăzii care merge spre vest de la Bakhmut la Chasiv Yar, a declarat Yan Gagin, consilier al unui oficial instalat de Rusia în estul Ucrainei.

Comentariile sale vin la o zi după ce un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că încercările Rusiei de a întrerupe linia de aprovizionare au fost respinse. 

„Bakhmut este acum înconjurat operațional, forțele noastre închid inelul din jurul orașului”, a spus Gagin la televiziunea de de stat.

„Lupta pentru controlul autostrăzii Chasiv Yar-Bahmut este acum în desfășurare”. 

Afirmațiile lui Gagin nu au putut fi verificate în mod independent, precizează SkyNews.

Bahmut rămâne unul dintre principalele obiective ale atacurilor rusești.

Trupele și mercenarii din grupul Wagner au fost blocați până acum de ucraineni în cea mai lungă bătălie de uzură de la începutul războiului.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Serhiy Cherevaty, a declarat ieri: „Trupele ruse nu au putut tăia drumul care este folosit pentru aprovizionarea forțelor armate ucrainene”.

El a adăugat: „Armata ucraineană din Bahmut este aprovizionată cu tot ce este necesar”.

Kremlinul avertizează în legătură cu livrarea unor rachete cu rază lungă de acțiune

ACTUALIZARE 12:30 Rachetele cu rază lungă despre care se crede că vor fi incluse într-un viitor pachet militar american pentru Ucraina ar „escala” conflictul, spune Kremlinul.

Statele Unite pregătesc un pachet de ajutoare militare în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, scrie Reuters, citând două surse oficiale americane, care cunosc situația. Pachetul ar urma să includă, pentru prima oară, rachete cu rază mai lungă de acțiune, precum și alte muniții și armamente.

Președintele Austriei, în vizită la Kiev

ACTUALIARE 12:25 Preşedintele austriac Alexander van der Bellen a sosit miercuri la Kiev pentru a-şi exprima sprijinul faţă de Ucraina, cu câteva săptămâni înainte de marcarea primului an de la începerea invaziei ruse în această ţară, transmite EFE.

''După aproape un an, Ucraina nu a fost uitată. Împreună cu preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski şi cu bravul popor ucrainean apărăm valorile europene'', a scris Van der Bellen, pe contul său de Twitter, unde a postat şi fotografii de la momentul în care este întâmpinat de oficiali ucraineni în gara centrală din Kiev.

Preşedintele austriac a declarat la sosire că vizita sa la Kiev corespunde ''actului meu deliberat de a-mi exprima solidaritatea cu Ucraina, potrivit unei înregistrări video difuzată de agenţia ucraineană Ukrinform. Potrivit Reuters, Van der Bellen urmează să aibă o întrevedere şi cu omologul său ucrainean.

Vizita lui Van der Bellen a coincis cu cea a vicepreşedintei Parlamentului german (Bundestag), Katrin Goering-Eckardt, din partea Partidului Verzilor, partener în coaliţia de guvernământ a cancelarului Olaf Scholz, formată din social-democraţi, ecologişti şi liberali.

Ucraina "aparţine familiei europene", a declarat politiciana germană, care şi-a exprimat sprijinul faţă de aspiraţia Kievului de a se integra în Uniunea Europeană ''odată ce va fi îndeplinit criteriile''.

Ministerul britanic al Apărării: Generalii ruși sunt îngrijorați că armata ucraineană ar putea lansa o ofensivă peste râul Nipru

ACTUALIZARE 12:14 Ministerul britanic al Apărării afirmă în evaluarea sa de miercuri privind războiul din Ucraina că generalii ruși ar fi îngrijorați de posibilitatea lansării unui atac ucrainean peste râul Nipru, în regiunea Herson.

Britanicii spun că în ultimele zile unele dintre cele mai puternice bombardamente de la declanșarea invaziei rusești au avut loc de-a lungul râului Nipru în sudul Ucrainei.

Tot Londra amintește că, de asemenea, că pe 29 ianuarie autoritățile locale de aici au raportat alți 3 civili uciși în atacurile rusești și că două nave sub pavilion străin au fost avariate, provocând o scurgere de petrol în port.

De altfel, o înregistrare video apărută pe rețelele de socializare miercurea trecută a surprins un incendiu puternic la bordul unui cargobot turcesc ancorate în Herson. 

Ministerul britanic al Apărării notează acum că Hersonul este cel mai bombardat oraș ucrainean de către forțele rusești, făcând abstracție de localitățile aflate pe frontul din Donbas. „Raționamentul exact al Rusiei în ceea ce privește folosirea aici a stocurilor sale de muniții, asupra cărora există presiuni, rămâne neclar”, afirmă evaluarea britanică miercuri.

Evaluarea britanică notează însă că generalii ruși care comandă forțele de invazie urmăresc probabil să afecteze moralul civililor din Herson după abandonarea orașului în luna noiembrie și să descurajeze orice posibil contraatac al armatei ucrainene peste râul Nipru.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Noul președinte al Cehiei: Ucraina ar trebui să poată adera la NATO de îndată ce războiul se va termina

ACTUALIZARE 12:08 Ucraina ar trebui să poată adera la NATO de îndată ce războiul se va termina, a declarat pentru BBC noul președinte al Cehiei, Petr Pavel.

Generalul NATO în retragere a declarat că Ucraina va fi „gata din punct de vedere moral și practic” să devină parte a alianței nord-atlantice odată ce se va termina războiul declanșat de Rusia.

„Sunt mândru că țara mea este una dintre primele care au oferit Ucrainei un ajutor militar semnificativ. Probabil că foarte puțini oameni și-ar putea imagina că țările occidentale ar fi dispuse să ofere Ucrainei tancuri de luptă principale moderne sau sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune sau sisteme antiaeriene (...) Vedem că încă nu este suficient. Dacă lăsăm Ucraina fără asistență, cel mai probabil ar pierde acest război. Și dacă ei pierd, pierdem cu toții”, a mai spus noul președinte al Cehiei, conform The Guardian.

Zelenski insistă asupra aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. ”Așteptăm decizii”. În weekend are loc summitul UE-Ucraina

ACTUALIZARE 11:35 Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski cere decizii de la Uniunea Europeană în privința aderării Ucrainei la UE. La sfârșitul săptămânii va avea loc summitul UE-Ucraina care se va desfășura la Kiev. Peste trei săptămâni se împlinește un an de război în Ucraina.

Volodimir Zelenski a înregistrat marți seara un mesaj video în care spune că Kievul aşteaptă "veşti" de la summitul UE-Ucraina ce se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni. ”Aşteptăm decizii din partea partenerilor noştri din UE, care să corespundă progreselor noastre. Progrese care în mod evident există - şi chiar în pofida războiului la scară mare", a fost spus Zelenski în mesajul săuâ, amintind și că s-a lucrat mult la reforme.

Războiul declanșat de Rusia, la 24 februarie 2022, a întărit şi mai mult dorinţa ucrainenilor ca ţara lor să adere la UE cât mai repede posibil. Ucraina este din iunie candidată la aderarea la UE. Acordarea statutului de membru al UE este legat de îndeplinirea mai multor condiţii, printre care o mai fermă combatere a corupţiei.

Ucrainenii laudă „zeii războiului” după distrugerea unui centru de comandă al armatei ruse. Rușii, ironizați că-și abandonează răniții

ACTUALIZARE 10:50 Forțele armate ucrainene au publicat o înregistrare video în care este arătată aparenta distrugere a unui centru de comandă și depozit de muniții al armatei ruse, în urma unei lovituri de precizie a artileriei Kievului. Imaginile filmate din dronă prezintă inclusiv scene dramatice de după bombardament în care pot fi văzuți militari ruși care încearcă să-și scoată camarazii de sub dărâmături.

„Zeii războiului în acțiune. Măreața artilerie”, este comentariul care însoțește clipul video postat pe contul de Facebook al unității ucrainene responsabile de atac.

Înregistrarea arată o uriașă explozie produsă în urma lovirii depozitului de muniții.

SUA, așteptate să livreze rachete cu rază mai lungă de acțiune

Noul pachet de ajutor militar american este așteptat să fie anunțat în această săptămână, potrivit oficialilor americani citați de Reuters. Acesta va conține echipamente de suport pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, muniție ghidată de înaltă precizie și rachete antitanc Javelin.

Cea mai mare parte a pachetului, cu o valoare de 1,725 miliarde de dolari, ar urma să provină dintr-un fond cunoscut sub denumirea de Inițiativa de Asistență de Securitate pentru Ucraina, care îi permite președintelui Joe Biden să ia arme direct din industria de apărare, nu din depozitele armatei americane.

Prin intermediul acestui fond va fi livrată o nouă armă, Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) - Bombă de Calibru Mic Lansată de la Sol -, lansată de sistemele HIMARS, care are o rază de 150 km. Până acum, SUA au respins cererea ucrainenilor de a le livra rachete ATACMS cu rază de 300 km.

Rachetele GLSDB, produse de compania Boeing, ar permite Ucrainei să lovească ținte care până acum erau în afara razei de acțiune și să ajute contraofensiva prin bombardamente în spatele liniilor rusești.

În momentul de față, lansatoarele HIMARS trimise în Ucraina sunt dotate cu muniție de precizie care are rază de acțiune de circa 80 de kilometri.

Israelul decide dacă va livra ajutor militar Ucrainei

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că ţara sa preconizează un ajutor militar pentru Ucraina, propunând totodată să medieze în conflictul dintre Kiev şi Moscova.

„Ei bine, sunt în mod cert pe cale să analizez problema”, a declarat Netanyahu într-un interviu pentru postul american CNN, potrivit AFP, preluată de Agerpres. El a fost întrebat dacă Israelul intenţionează să ofere ajutor Ucrainei, cum ar fi sistemul său de apărare aeriană Domul de Fier.

Până în prezent Netanyahu s-a abţinut să se poziţioneze în mod ferm de partea Ucrainei, preocupat să nu supere Rusia, care controlează spaţiul aerian al Siriei ce se învecinează cu Israelul şi care închide de obicei ochii la operaţiunile statului israelian împotriva Iranului.

Netanyahu a confirmat că SUA au transferat spre Ucraina muniţii de artilerie ce erau anterior stocate în Israel şi a dat de înţeles că statul israelian va acţiona la rândul său pentru a împiedica producţia de arme pentru Rusia în Iran.

„SUA tocmai au luat o enormă parte din muniţiile din Israel pentru a le transmite Ucrainei. Sincer, Israelul acţionează de asemenea, prin mijloace pe care nu le voi detalia aici, împotriva producţiei de arme în Iran care sunt utilizate împotriva Ucrainei”, a declarat prim-ministrul israelian.

Premierul Israelului a adăugat că este gata să intervină în calitate de mediator dacă părţile beligerante şi SUA îi vor solicita aceasta.

„Sunt aici de destulă vreme pentru a şti că trebuie să existe un moment potrivit şi circumstanţe potrivite. Dacă ele vor apărea, voi lua în mod sigur în considerare” solicitarea, a declarat Netanyahu.

Avansul Rusiei, blocat

Forțele ruse continuă să fie blocate în jurul Bahmutului, unde înregistrează avansuri nesemnificative, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). 

Mercenarii Wagner au început să fie înlocuiți de de trupe „supercalificate” ale forțelor convenționale, potrivit unui comandant ucrainean.

ISW nu preconizează o cucerire în curând a Bahmutului, dar nu exclude o retragere a ucrainenilor, în loc să înregistreze pierderi prea mari.

De altfel, întreg avansul rusesc pe frontul din Donețk a fost mult mai lent decât cel preconizat de ruși. Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, a spus că rușii înaintează circa 100 de metri pe zi și că a durat opt luni ca să avanseze din Popasna (regiunea Lugansk) până în pozițiile actuale în jurul Bahmutului, pe o distanță de 25 de kilometri.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...