SUA și China au căzut la pace: Doi canadieni arestați de Beijing pentru spionaj, eliberați în schimbul fostei directoare a Huawei

Data publicării:
combo michael spavor și michael kovrig
Omul de afaceri Michael Spavor (stânga) și fostul diplomat Michael Kovrig au fost eliberați după mai mult de 1.000 de zile de detenție în China, după ce directoarea Huawei a fost eliberată, la rândul său, de autoritățile canadiene, în urma unui acord încheiat cu SUA Foto: Profimedia Images

Canadienii Michael Kovrig şi Michael Spavor, deţinuţi pentru spionaj în China de la sfârşitul anului 2018, au ajuns sâmbătă în Canada, unde au fost întâmpinaţi de premierul Justin Trudeau. Eliberarea lor, după mai mult de 1.000 de zile de detenție în China, a fost posibilă grație unui acord între Washington și Beijing, în urma căruia și fosta directoare a companiei chineze de telecomunicații Huawei, Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei, a fost pusă în libertate de autoritățile canadiene.

Fostul diplomat Michael Kovrig şi omul de afaceri Michael Spavor au fost reţinuţi în decembrie 2018 sub acuzaţia de spionaj, la scurt timp după ce poliţia din Vancouver a arestat-o pe directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou, în baza unui mandat emis de SUA. Acest incident a provocat o criză diplomatică fără precedent în relaţia dintre Ottawa şi Beijing, relatează France-Presse, preluată de Agerpres.

De ce a fost arestată directoarea Huawei

Meng Wanzhou, care s-a aflat în arest la domiciliu în Canada timp de aproape trei ani, a zburat vineri seara spre China, imediat după ce a fost eliberată în baza acordului cu SUA. Cei doi „Michael” deținuți de China au fost, la rândul lor, eliberaţi la scurt timp după ce Meng Wanzhou, şefa Huawei, a plecat spre China.

Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei Technologies, a ajuns la un acord cu procurorii americani, care i-a permis să se întoarcă în China în schimbul recunoașterii unor fapte ilegale. Oficialii canadieni au arestat-o pe Meng, în vârstă de 49 de ani, în Vancouver, în decembrie 2018, la solicitarea oficialilor americani care au cerut extrădarea ei pentru acuzații de fraudă bancară și fraudă electronică. Ea ar fi indus în eroare o bancă în legătură cu relația companiei Huawei cu o filială din Iran.

China Meng, Vancouver, Canada - 24 Sep 2021
Meng Wanzhou, directoarea financiară a Hauwei, a citit o declarație de presă înainte de plecarea din Canada Foto: Profimedia Images

Acordul pe care Meng Wanzhou l-a încheiat cu Departamentul de Justiție din SUA a pus capăt celor trei ani de lupte în instanţă şi disensiuni diplomatice între Beijing, Washington şi Ottawa.

Cei doi canadieni eliberați de Beijing au aterizat la Calgary, în vestul ţării. Potrivit imaginilor difuzate de CTV, ei au fost așteptați de premierul Justin Trudeau, care i-a îmbrăţişat pe pistă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Diplomația ostaticilor”

„Aceşti doi oameni au trecut timp de peste 1.000 de zile printr-o încercare îngrozitoare. Au dat dovadă de putere, perseverență, rezistenţă și bună-credință și sunt o inspirație pentru noi toţi”, a declarat Justin Trudeau. „Vreau să le mulţumesc aliaţilor şi partenerilor noştri din comunitatea internaţională care au fost în mod ferm solidari cu Canada şi cu aceşti doi canadieni”, a mai spus premierul canadian.

Guvernul minoritar al lui Justin Trudeau a fost reconfirmat în funcție săptămâna aceasta în urma unor alegeri anticipate, un pariu politic pierdut de premierul canadian, care spera să obțină majoritatea în Parlament.

Deşi Beijingul a insistat de-a lungul timpului că nu există o legătură între cele două cazuri, guvernul premierului canadian Justin Trudeau a acuzat China că se angajează într-o „diplomaţie a ostaticilor”.

Meng Wanzhou directoare huawei ajunge in china profimedia-0634162928
Meng Wanzhou, îmbrățișată la plecarea din Canada, pe aeroportul din Vancouver, de o persoană de la Ambasada Chinei Foto: Profimedia Images

Justiţia americană a acuzat-o pe numărul doi al gigantului chinez al telecomunicaţiilor că a minţit un membru din conducerea băncii HSBC, în timpul unei întâlniri în Hong Kong, în 2013, despre legăturile dintre grupul chinez şi o filială numită Skycom, care vindea echipamente Iranului.

Conform Departamentului american de Justiţie, Meng Wanzhou a recunoscut, potrivit conţinutului acordului, că la acel moment a făcut declaraţii false şi a ascuns adevărul despre activităţile Huawei în Iran, ţară supusă sancţiunilor americane şi internaţionale.

„Prințesa” Huawei, întâmpinată în China de un grup de susținători

„În ultimii trei ani viaţa mea a fost dată peste cap”, a declarat Meng Wanzhou la plecarea din Canada.

Ea a fost supranumită „prinţesa” Huawei, iar la sosirea în China a fost întâmpinată de un grup de susținători cu pancarte.

intampinare directoare huawei profimedia-0634187294
Grupuri de oameni au fost organizați să o întâmpine pe Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei, pe aeroportul din Shenzhen Foto: Profimedia Images

Meng Wanzhou, în vârstă de 49 de ani, este fiica fondatorului Huawei. Ea a fost arestată la 1 decembrie 2018 pe aeroportul din Vancouver, la cererea Washingtonului, care intenţiona să o judece în special pentru fraudă bancară. Wanzhou a negat permanent acuzaţiile şi a pledat „nevinovat”, vineri.

Eliberarea sa este rezultatul unui acord spectaculos - făcut public vineri de un tribunal din New York - între Departamentul de Justiţie şi reprezentantul chinez al Huawei. Acest acord prevedea ca Washingtonul să recomande Canadei eliberarea lui Meng şi să renunţe de facto la toate solicitările de extrădare.

Dacă acest acord legal nu va fi contestat sau încălcat până la 1 decembrie 2022 (când se împlinesc patru ani de la arestarea directoarei financiare a Huawei), procesul vor fi abandonat definitiv, potrivit Washingtonului.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...