SUA și Rusia au reluat contactele asupra controlului armamentelor

Data publicării:
rachete nucleare pe fondul steagurilor sua si rusia
Foto: Profimedia

Rusia şi SUA au reluat marţi contactele asupra controlului armamentelor, dialog suspendat după izbucnirea războiului pornit de ruși în Ucraina, a anunţat Ministerul rus de Externe.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a abordat marţi "unele teme de actualitate asupra controlului armamentului" cu noua ambasadoare a SUA la Moscova, Lynne Tracy, semnalează un comunicat al MAE de la Moscova, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Întâlnirea survine la numai o zi după ce noua ambasadoare a SUA în Rusia a avut prima sa întâlnire oficială la Moscova, tot cu viceministrul Riabkov, căruia i-a înmânat copiile scrisorilor de acreditare. Ambasada SUA a transmis după întâlnirea de luni că Lynne Tracy va "acorda o atenţie specială menţinerii dialogului între capitalele ţărilor noastre într-o perioadă de tensiuni fără precedent".

Anterior, Serghei Riabkov a declarat că încă nu se întrunesc condiţiile pentru desfăşurarea unei reuniuni a comisiei biltaterale ruso-americane asupra tratatului de dezarmare START III (sau Noul START), care expiră în 2026. Viceministrul rus a pus aceasta pe seama retoricii şi acţiunilor Washingtonului, inclusiv furnizarea masivă de arme americane Ucrainei.

Washingtonul a suspendat dialogul cu Moscova asupra controlului armamentelor după lansarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022. Ulterior, în august, Rusia a sistat vizitele inspectorilor americani la arsenalul său nuclear, invocând dificultăţile pe care sancţiunile SUA împotriva Rusiei le creează pentru deplasările inspectorilor ruşi în SUA.

Apoi, o reuniune a comisiei bilaterale ruso-americane asupra Noului START, ce fusese stabilită să se desfăşoare pe 29 noiembrie în Egipt, a fost anulată unilateral de Rusia.

În decembrie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat că îngheţarea de către SUA a dialogului asupra stabilităţii strategice sporeşte riscurile. El a amintit că ultimul rezultat palpabil al eforturilor comune ale Rusiei şi SUA a fost acordul de prelungire cu 5 ani a tratatului START, până pe 5 februarie 2026.

Potrivit ministrului rus, politica SUA şi NATO ar fi îndreptată de fapt către un conflict armat cu Rusia şi aceasta reprezintă o "gravă ameninţare". "Este evident că aceasta poate conduce la un conflict direct între puteri nucleare cu consecinţe catastrofice", a indicat Lavrov.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a fost Rețeaua Caraman: spionii români care au speriat NATO și au pus cele mai...
Digi FM
Călin Georgescu e „un megaloman cu idei delirante” și o „figură de o prostie abisală”
Pro FM
Cele mai așteptate nunți ale anului 2025. Cine sunt vedetele care s-au logodit și urmează să se căsătorească...
Film Now
Ce a declarat Christina Applegate, după ce s-a spus că incendiile „sunt bune pentru că afectează oamenii...
Adevarul
Angajații din IT cer companiilor să acopere scăderile de salarii după ce guvernul a eliminat facilitățile...
Newsweek
Pensia va crește o singură dată, abia în luna octombrie. Suma este infimă. Cine o primește? OFICIAL
Digi FM
Maia Morgenstern, insultată la Teatrul Evreiesc de Stat, unde muncește de 45 de ani: "Ce cauți tu aici? De ce...
Digi World
Înainte și după! Cum s-a schimbat corpul unui tânăr care a parcurs 250.000 de pași în șapte zile: „Nu mă...
Digi Animal World
Comportamentul ciudat al crocodililor șochează localnicii: „Arată ca niște oameni care se îneacă. Vor să ne...
Film Now
Toată un zâmbet. Cameron Diaz, la prima apariție pe covorul roșu în cinci ani de zile. Fermecătoare și...
UTV
Kanye West a postat o imagine scandaloasa cu Bianca Censori in cel mai mic bikini din lume, dar a sters-o...