SUA şi UK au introdus restricţii noi la călătoriile cu avionul. Ce au descoperit serviciile

Data publicării:
avion crop
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Organizaţii teroriste precum Stat Islamic şi al-Qaida au făcut rost de scanere ca cele folosite în aeroporturile occidentale, pentru a vedea dacă bombele lor pot trece testele de securitate, scrie presa americană. Iar veştile îngrijorătoare nu se opresc aici: laptopurile în care ascund bombe funcţionează atunci când personalul de securitate le deschid, pentru a le verifica. Acestea sunt motivele care au determinat Statele Unite şi Marea Britanie să introducă, recent, noi restricţii pentru transportul aerian.

În urmă cu aproape două săptămâni, Statele Unite şi Marea Britanie anunţau noi restricţii pentru transportul aviatic. Pasagerii zborurilor provenind din anumite ţări din Orientul Mijlociu şi nordul Africii nu mai pot avea în bagajele de mână dispozitive electronice mai mari decât un telefon.

Informaţii de încredere pe care le avem arată că organizaţiile teroriste continuă să vizeze aviaţia comercială şi caută agresiv metode inovatoare pentru a-şi desfăşura atacurile”, declara Sean Spicer, purtător de cuvânt al Casei Albe.

Ca să reuşească să-şi strecoare bombele în avioane, teroriştii le testează folosind scannere ca acelea din aeroporturi, spun oficiali citaţi de presa americană. În plus, bateriile laptopurilor ce conţin bombe funcţionează suficient pentru ca dispozitivele să se deschidă şi să-i păcălească pe membrii personalului de securitate din aeroport. În schimb, dacă sunt puse în bagajele de cală, şansele să fie detectate sunt mai mari.

Dispozitivele care scanează bagajele pentru cală sunt mai bine dotate să detecteze explozibili decât cele pentru bagaje de mână”, a explicat Jeff Price, consultant în materie de securitate aviatică.

În februarie anul trecut, autorităţile somaleze au anunţat că o bomba ascunsă într-un laptop a explodat în cabina unui avion de pasageri, făcând o gaură de mărimea unei uşi în fuselajul aparatului. Potrivit CNN, explozibilul a fost ascuns în spaţiul drive-ului pentru DVD. Avionul a aterizat în siguranţă, în ciuda atacului revendicat de o grupare afiliată al-Qaida, dar atentatul a fost un semnal de alarmă. Presa vorbeşte şi despre dejucarea unui complot în care explozibilul care urma să arunce în aer un avion de pasageri fusese ascuns în carcasa unei tablete.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri