SUA susțin că Lukașenko distrage atenția de la acțiunile Rusiei la granița cu Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Premierul polonez a cerut NATO să facă „paşi concreţi” pentru soluţionarea crizei de la frontiera cu Belarus.
Premierul polonez a cerut NATO să facă „paşi concreţi” pentru soluţionarea crizei de la frontiera cu Belarus. Colaj foto: Profimedia Images

Secretarul de stat Antony Blinken a discutat în weekend cu ministrul Afacerilor Externe din Polonia, Zbigniew Rau, despre situația de la granița polono-belarusă. În cadrul convorbirii telefonice, șeful dominației americane l-a asigurat pe șeful diplomației de la Varșovia de „solidaritate în fața campaniei hibride a lui Lukașenko”, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de stat al SUA.  

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a transmis că Antony Blinken și-a exprimat „profundă recunoștință pentru sprijinul activ al Poloniei pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”.

Secretarul Blinken a reafirmat sprijinul SUA pentru Polonia în fața exploatării cinice de către regimul de la Minsk a migranților vulnerabili. Acțiunile regimului Lukașenko amenință securitatea, generează diviziune și urmăresc să distragă atenția de la activitățile Rusiei la granița cu Ucraina”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat. 

Condamnând ferm instrumentalizarea migranților vulnerabili, secretarul de stat Blinken și ministrul de externe Rau au cerut lui Aleksandr Lukașenko să acorde atenție și abordeze cauzele fundamentale care au condus la sancțiunile impuse de Occident, printre acestea fiind repetatele încălcări ale drepturilor omului și libertăților fundamentale ale bielorușilor. 

SUA, Polonia și alți aliați și parteneri sunt uniți în a impune costuri semnificative Moscovei pentru agresiunea militară și activitățile dăunătoare din regiune”, mai prevede comunicatul. 

De altfel, Antony Blinken a scris și pe twitter despre „campania hibridă a lui Lukasenko”, subliniind că ceea ce se întâmplă la frontiera dintre Polonia și Belarus are rolul de a distrage atenția de la acțiunile Rusiei la granița cu Ucraina. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Polonia cere ca NATO să facă „paşi concreţi” pentru soluţionarea crizei 

În weekend, premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut NATO să facă „paşi concreţi” pentru soluţionarea crizei de la frontiera cu Belarus. Șeful guvernului de la Varșovia a adăugat că Polonia, Lituania şi Letonia ar putea cere consultări în baza articolului 4 al Tratatului NATO. În baza acestui articol, orice aliat poate cere consultări dacă, în opinia lui, integritatea sa teritorială, independenţa politică sau securitatea sa sunt ameninţate. 

„Purtăm discuţii cu Letonia şi în special cu Lituania, dacă să declanşăm procedura prevăzută în articolul 4 al Tratatului NATO. Nu este suficient pentru noi doar să ne exprimăm public îngrijorarea: acum avem nevoie de paşi concreţi şi de angajamentul întregii alianţe”, a declarat Morawiecki pentru agenţia de presă poloneză PAP.

Citește și: Drama migranților folosiți de Lukașenko. Reportaj într-un avion cu „turiști” irakieni: „Voi sta toată iarna în frig dacă trebuie”

Ce se întâmplă la Granița poloneză

Din primăvară, numărul încercărilor de a trece ilegal granița belarusă cu Lituania, Letonia și Polonia de către migranți din Orientul Mijlociu, Africa și alte regiuni a crescut brusc. 

Potrivit informațiilor furnizate de guvernul polonez, în zona de frontieră de pe partea belarusă a graniței cu Polonia sunt în prezent între 2.000 și 4.000 de migranți, existând încercări regulate de trecere a graniței prin forțare. 

Din 2 septembrie, din cauza presiunii migratorii din zona de graniță cu Belarus în 183 de localități poloneze aflate la graniță este în vigoare stare de urgență. 

Mii de migranţi au ajuns în Belarus în speranţa de a trece apoi în Uniunea Europeană, însă au fost blocaţi la frontieră în condiţii dificile, pe o vreme tot mai rece.

UE acuză Minskul că orchestrează această criză pentru a face presiuni asupra blocului comunitar în legătură cu sancţiunile pe care acesta le-a impus împotriva lui, însă Belarus a respins în mod repetat această acuzaţie. Unele ţări din regiune au atenţionat că situaţia ar putea escalada către un conflict militar.

Citește și: Belarusul avertizează UE că sancţiunile în criza migranților sunt „contraproductive” și „lipsite de speranță”

Preşedintele rus Vladimir Putin, principalul susţinător al liderului belarus Aleksandr Lukaşenko, a declarat că Rusia este gata să ajute la soluţionarea crizei, a informat duminică agenţia de presă rus RIA Novosti, citând un interviu acordat de Putin televiziunii de stat.

Tot duminică, poliţia de frontieră poloneză a acuzat forţele de securitate din Belarus că le-ar da instrucţiuni şi echipamente migranţilor blocaţi în zonă pentru a lua cu asalt frontiera dintre cele două țări.

Canale afiliate opoziţiei belaruse de pe aplicaţia de mesagerie criptată Telegram au publicat duminică după-amiază înregistrări video care arată ceea ce par să fie grupuri mari de migranţi care se apropie de graniţa poloneză. „Sunt din ce în ce mai mulţi migranţi”, potrivit canalului Nexta.

Citește și: O tânără însărcinată în 8 luni povestește cum a reușit să treacă granița în Polonia cu cele 3 fiice, cu ajutorul polițiștilor bieloruși

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri