SUA urmează să accepte până la 30.000 de migranți pe lună din unele state central și sud-americane (surse)

Data publicării:
siluetele unor persoane care trec granita
Imagine cu migranţi cre vor să ajungă în SUA. Foto: Profimedia Images

Statele Unite ale Americii intenţionează să accepte până la 30.000 de migranţi pe lună din Cuba, Nicaragua, Haiti şi Venezuela, în cadrul unui program ce prevede în acelaşi timp expulzări ale unor persoane din aceleaşi ţări reţinute la frontiera dintre SUA şi Mexic, au indicat oficiali americani şi mexicani citaţi joi de Reuters.

Acest program umanitar extins are la bază politica lansată în octombrie anul trecut prin care a fost permisă intrarea în SUA a mii de venezueleni, pe calea aerului, dacă solicită în prealabil acest lucru din străinătate şi pot demonstra că au un sponsor în Statele Unite, au menţionat oficialii.

Noile politici în acest sens ar putea fi prezentate chiar joi, au apreciat doi oficiali americani citați de Agerpres.

Preşedintele Joe Biden, care va susţine joi un discurs privind securitatea frontierelor, a declarat miercuri la Casa Albă că intenţionează să efectueze săptămâna viitoare o vizită la graniţa cu Mexicul, pentru a "vedea ce se întâmplă", dar detaliile acestei vizite încă nu sunt clare.

Biden nu a precizat dacă vizita va cuprinde oraşul de frontieră El Paso din Texas, unde în decembrie a fost declarată stare de urgenţă din cauza fluxului de migranţi. Site-ul Axios a relatat totuşi ulterior că şeful statului va vizita acest oraş.

Joe Biden este aşteptat săptămâna viitoare, pe 9 şi 10 ianuarie, în capitala Mexicului pentru a lua parte la Summitul liderilor nord-americani, unde se va întâlni cu preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador şi premierul canadian Justin Trudeau.

Liderul democrat s-a confruntat operaţional şi politic cu problema numărului record de migranţi prinşi la graniţa dintre SUA şi Mexic, iar problema migraţiei va fi probabil abordată în cadrul întâlnirii din Ciudad de Mexico, notează Reuters.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri