SUA va elibera permisele de muncă pentru ucraineni în doar câteva săptămâni. Până acum, dura și 10 luni să obțină drept de angajare

Data actualizării: Data publicării:
sua ucraina steaguri
SUA scurtează de la 8-10 luni la câteva săptămâni eliberarea permiselor de muncă pentru ucraineni. Foto: Profimedia Images

Guvernul Statelor Unite a emis o notă prin care timpul de aşteptare pentru eliberarea permiselor de muncă ale refugiaţilor ucraineni se va reduce la doar șase săptămâni. În prezent, ucrainenii trebuie să aştepte între 8 și 10 luni pentru a obţine dreptul de a se angaja legal în SUA.

Potrivit organizaţiei non-profit Welcome.US, noua reglementare permite eliberarea permiselor chiar şi în numai şase săptămâni. Organizaţia creată anul trecut pentru a ajuta refugiaţii din Afganistan şi-a extins recent serviciile şi pentru ucraineni, notează dpa, citată de Agerpres.

Olha Khomyak, o avocată pentru imigrare din New York care acordă asistenţă unui grup de lucru pentru imigranţii ucraineni, apreciază că "e mult mai bine, o lună sau două luni, faţă de şase sau nouă luni. E o mare diferenţă. Se pot întreţine".

Lipsa posibilităţii de a munci îi împiedică pe mulţi nou-sosiţi să trimită bani familiilor rămase în zonele de război. În acelaşi timp, patronii care caută forţă de muncă nu pot angaja legal imigranţii fără permis, iar autorităţile locale, de stat şi federale americane pierd venituri din impozite.

Serviciul pentru Cetăţenie şi Imigrare al SUA (USCIS), agenţia federală care primeşte cererile de permise de muncă, nu a menţionat în anunţul oficial reducerea timpului de aşteptare, însă a arătat că "utilizează soluţii tehnologice şi de eficientizare pentru reducerea duratei de procesare". Practic, anumite categorii de imigranţi pot solicita online permisele de muncă.

Din martie până în iunie, în Statele Unite au sosit peste 71.000 de ucraineni, iar luna trecută au primit permisiunea de a intra în ţară alţi 23.000, însă puţini din cei sosiţi au obţinut şi permise de muncă, deşi economia americană oferă 11,3 milioane de posturi vacante şi înregistrează doar 5,9 milioane de şomeri, potrivit surselor citate.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri