Administrația Biden renunță la obligația ca solicitanții de azil din America Centrală să aplice pentru altă țară înainte de SUA

Data actualizării: Data publicării:
fetita cu masca tinuta de un barbat
Adminsitrația condusă de Joe Biden a renunțat la obligația solicitanților de azil din țări din America Centrală, impusă în mandatul lui Donald Trump, de a aplica pentru altă țară înainte de SUA. Foto: Profimedia Images

Administraţia preşedintelui Joe Biden a anunţat, sâmbătă, suspendarea imediată a acordurilor de azil, din perioada preşedinţiei lui Donald Trump, cu El Salvador, Guatemala şi Honduras, într-o încercare de a anula politicile de imigraţie radicale ale predecesorului său republican, relatează Reuters.

Statele Unite au "suspendat şi iniţiat procesul de reziliere a acordurilor de cooperare în domeniul azilului cu guvernele din El Salvador, Guatemala şi Honduras ca un prim pas concret pe calea către un parteneriat şi o colaborare sporite în regiune, trasată de preşedintele Biden", subliniază, într-un comunicat, secretarul de stat american Antony Blinken.

Aşa-numitele acorduri privind "terţe ţări sigure", semnate în 2019 de către administraţia Trump şi state din America Centrală, obligă solicitanţii de azil din regiune să caute mai întâi refugiu în acele ţări înainte de a aplica în Statele Unite.

În pofida acestei iniţiative controversate a lui Trump de a-i descuraja pe imigranţii ilegali din America Centrală - care constituie o mare parte a migranţilor reţinuţi la frontiera dintre SUA şi Mexic - aceste politici nu au fost niciodată puse în aplicare cu El Salvador şi Honduras, a indicat Departamentul de Stat.

Transferurile în temeiul acordului dintre SUA şi Guatemala au fost întrerupte de la jumătatea lunii martie 2020 din cauza pandemiei de coronavirus, adaugă comunicatul.

Măsurile anunţate sâmbătă intervin după ce Biden a făcut publice săptămâna trecută o serie de măsuri pentru revizuirea sistemului de imigraţie din SUA, inclusiv crearea unui grup de lucru pentru reunirea familiilor separate la frontiera dintre SUA şi Mexic şi a unui altuia pentru creşterea plafonului anual de refugiaţi.

Citește și: Cazul revoltător al nou-născuților americani expulzați în Mexic de administrația Trump

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri