Administraţia SUA ar vrea să suspende unele sancţiuni impuse Iranului, dar Teheranul cere mai mult

Data publicării:
Joe Biden poartă mască de protecție la Biroul Oval de la Casa Albă.
Joe Biden, președintele Statelor Unite, în Biroul Oval de la Casa Albă. Foto: Profimedia Images

Administraţia Joseph Biden a exprimat disponibilitatea de a suspenda unele dintre sancţiunile impuse Iranului, dar Teheranul solicită mai multe facilităţi, afirmă negociatorul iranian pe tema Acordului nuclear, Abbas Araqchi, conform agenţiei Reuters.

„Informaţiile pe care le-am primit de la partea americană sunt că tratează cu seriozitate revenirea în Acordul nuclear şi că până acum au declarat disponibilitatea de a suspenda o mare parte din sancţiuni”, a afirmat Abbas Araqchi.

„Dar, din punctul nostru de vedere, acest lucru nu este adecvat, iar în acest context discuţiile vor continua până când obţinem toate solicitările noastre”, a precizat Abbas Araqchi.

O nouă sesiune de negocieri în format multilateral pe tema relansării Acordului nuclear iranian se derulează la Viena, în efortul de readucere a Statelor Unite în tratat. La negocieri participă reprezentanţii Uniunii Europene, ai Iranului, Statelor Unite, Chinei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi Rusiei.

Preşedintele Joseph Biden a spus că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian

Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015. Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.

Însă preşedintele Hassan Rohani a transmis că Iranul va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.

 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri