Alegătorii care au decis cine va fi preşedintele SUA

Data publicării:
Crowds Gather In New York To Watch Election Results From Across The Country
NEW YORK, NY - NOVEMBER 08: People gather in Times Square as they await the results of the presidential election on November 8, 2016 in New York City. Trump was leading the delegate count and popular vote late election night. (Photo by Michael Reaves/Getty Images)

Donald Trump a fost ales preşedinte de bărbaţii albi cu vârste peste 44 de ani. Aceasta ar fi profilul alegătorilor care au decis cine va fi preşedintele Statelor Unite. Hillary Clinton a obţinut masiv voturile membrilor comunităţilor etnice şi ale americanilor de culoare. Analiza arată şi că 13% dintre votanţi fac parte din categoria nehotărâţilor din sondajele de opinie premergătoare scrutinului.

Potrivit unui sondaj naţional, realizat de Reuters/Ipsos, 15% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat pentru prima dată la un scrutin prezidenţial. Cu 9% mai mult decât la alegerile din 2012. De asemenea, 13% dintre cei care au votat au recunoscut că s-au decis în ultima săptămână. Şi aceste cifre sunt tot cu 9% mai mari decât la scrutinul precedent.

Deşi a avut un discurs misogin, Donald Trump a avut succes şi în rândul femeilor. Potrivit NBC News, 78% dintre femeile conservatoare l-au votat pe Donald Trump, în timp ce numai 18% pe Hillary Clinton.

Per total, dintre bărbaţii care s-au prezentat la vot, cei mai mulţi l-au preferat pe candidatul republican. 53% au votat pentru Trump, iar 41% pentru Clinton.

Donald Trump a fost preferat de albi, în timp ce Hillary Clinton a fost votată masiv de comunitatea afroamericană, cu 88%, şi a fost preferată de comunatităţile hispanică şi asiatică.

În ceea ce priveşte vârsta alegătorilor, peste jumătate dintre tinerii care s-au prezentat la urne au votat pentru candidata democrata. În schimb, alegătorii de peste 44 de ani l-au preferat pe magnatul republican.

Cum au votat americanii

15% au votat pentru prima dată

13% s-au decis în ultima săptămână

Femei conservatoare: 78% cu Trump, 18% cu Clinton

Bărbaţii albi: 53% cu Trump, 41% cu Clinton

Albi: 58% cu Trump, 38% cu Clinton

Afroamericani: 88% cu Clinton, 8% cu Trump

Hispanici: 65% cu Clinton, 29% cu Trump

Asiatici: 65% cu Clinton, 29% cu Trump

18-24 de ani: 56% cu Clinton, 35% cu Trump

25-29 de ani 53% cu Clinton, 39% cu Trump

45-64 de ani: 53% cu Trump, 44% cu Clinton

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri