Alegeri în SUA | Moștenirea lui Barack Obama

Data publicării:
Mississippi State Bulldogs vs Tulane Green Wave
SHREVEPORT, LA - SEPTEMBER 17: The American Flag waves before a game between the Mississippi State Bulldogs and the Tulane Green Wave on September 17, 2005 at Independence Stadium in Shreveport, Louisiana. The Tulane Green Wave from New Orleans, Louisiana had to change venues due to the state of their city as a result of Hurricane Katrina. (Photo by Ronald Martinez/Getty Images)

Americanii votează, din nou, pentru cel mai puternic om de pe planetă. Peste o săptămână, vor decide dacă aduc la Casa Albă prima femeie preşedinte sau un om din afara sistemului politic, remarcat mai mult pentru declaraţiile controversate. Însă, înainte de a şti numele celui care-i va lua locul în Biroul Oval, ne uităm la moştenirea celui de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite şi la ce înseamnă ea pentru America şi pentru lumea întreagă. 

Barack Obama a scos ţara din cea mai gravă criză economică de la Marea Recesiune încoace. A implementat o reformă pentru asigurările medicale care au fost, timp de un secol, misiune imposibilă pentru orice preşedinte. Sunt doar două dintre cele mai importante succese ale primului președinte de culoare al SUA.

Marile reforme din timpul Administratiei Obama

Va rămâne în istorie drept primul preşedinte de culoare al unei ţări marcate de greaua moştenire a sclavagismului şi a discriminării rasiale. Dar dincolo de culoarea pielii, Barack Obama este unul dintre cei mai mari reformatori pe care i-a avut Casa Albă de la Franklin Delano Roosevelt încoace. O spun până şi criticii de odinioară.

„Cred că, în clasamentul meu cu preşedinţii importanţi din istoria modernă a SUA, i-aş avea pe Franklin Delano Roosevelt, pe Lyndon Johnson, Obama şi abia apoi pe Reagan”, a spus economistul Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel.

Barack Obama a moştenit o ţară care se lupta cu cea mai gravă criză economică de la Marea Recesiune a anilor '30. Felul în care a scos America din această prăpastie este unul dintre pilonii moştenirii lui celui de-al 44-lea președinte al Statelor Unite.

„În acest moment, Statele Unite au cea mai puternică şi rezistentă economie din lume. Trăim cel mai mare val din istorie de creare de noi locuri de muncă în sectorul privat. Rata şomajului s-a înjumătăţit, iar industria noastră auto a avut cel mai bun an din istorie! Am făcut toate acestea scăzând deficitul cu aproape trei sferturi”, a spus Barack Obama în discursul său din ianuarie 2016 despre Starea Națiunii.

Obamacare, un dezastru pentru adversarii președintelui

De departe, cel mai important succes pentru Barack Obama este reforma sistemului de sănătate. Atât de importantă, încât a ajuns să-i poarte numele şi este cunoscută acum drept „Obamacare".

Pentru adversarii săi, reforma sistemului de sănătate este cel mai mare dezastru pe care l-a trăit ţara. Pentru preşedinte, este cea mai frumoasă amintire din cei opt ani de mandat.

Obamacare a adus reglementări care i-au ajutat pe americani să-şi cumpere mai ieftin o asigurare de sănătate. Cei mai mulţi dintre ei sunt chiar obligaţi să fie asiguraţi medical. În caz contrar, sunt amendaţi. Cu toate controversele, un lucru este cert: numărul americanilor care au asigurare medicală a crescut cu 20 de milioane datorită reformei lui Barack Obama.

Vreme de cel puţin 100 de ani, mai toţi preşedinţii americani au încercat să obţină accesul universal la servicii medicale. Până la Barack Obama, niciunul nu a reuşit să se apropie atât de mult de acest obiectiv.

„Legea pe care o semnez va declanşa reforme pentru care generaţii întregi de americani au luptat”, a spus președintele SUA în martie 2010, când semna reforma în Sănătate.

„Încălzirea globală există și dragostea e dragoste”

Alte două succese istorice care se vor adăuga moştenirii lui Barack Obama sunt legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex şi cele mai ample reforme şi acorduri pentru combaterea încălzirii globale. Sunt lucruri cu care liderul de la Casa Albă se mândreşte atât de mult, încât a vorbit despre ele de câte ori a avut ocazia.

„Pe scurt, încălzirea globală există, asigurarea medicală e accesibilă şi dragostea e dragoste”, a declarat Barack Obama la o emisiune în iunie 2015.

Reușite pe plan extern

Reluarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Cuba şi acordul nuclear cu Iranul sunt încă două reuşite care definesc Administraţia Obama. Reapropierea de Cuba a însemnat pentru americani eliminarea unui potenţial focar de conflict. Pentru cubanezi, înseamnă scoaterea din izolare internaţională şi acces treptat la bunuri şi servicii specifice unei economii de piaţă. Cât despre acordul nuclear iranian, acesta înseamnă, în primul rând, eliminarea unei ameninţări de ordin nuclear, în contextul în care zona în care se află Iranul e considerată un butoi cu pulbere. De cealaltă parte, acordul a dat posibilitatea Iranulului să aibă relaţii comerciale cu Occidentul.

Deşi America pe care o lasă moştenire pare mai dezbinată ca niciodată, în cei opt ani în care a condus-o, Barack Obama a ştiut să fie un sprijin moral pentru ţară, de fiecare dată când a fost nevoie. Iar dacă ţara a vrut să râdă sau să fie surprinsă, comandantul suprem a fost la datorie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri