Alegerile din SUA, în presa internaţională

Data publicării:
Nation Goes To The Polls In Contentious Presidential Election Between Hillary Clinton And Donald Trump

Alegerile prezidenţiale aflate în desfăşurare în Statele Unite ale Americii, la finalul cărora democrata Hillary Clinton sau republicanul Donald Trump va deveni cel de-al 45-lea preşedinte american, au fost reflectate în presa internaţională prin titluri între care se numără ”Lumea îşi ţine respiraţia”, ”America: marea teamă” şi ”Nu clovnul sinistru”, în timp ce în presa americană au apărut şi mesaje care încurajează participarea la vot, scrie News.ro.

Nation Goes To The Polls In Contentious Presidential Election Between Hillary Clinton And Donald Trump
Foto: Guliver/GettyImages

The Telegraph a publicat marţi o listă cu primele pagini ale unor ziare din Statele Unite ale Americii, dar şi din alte ţări, precum Marea Britanie, Australia, Italia şi Suedia.

STATELE UNITE ALE AMERICII

  • Ziarul New York Post a publicat pe prima pagină titlul ”Votează pentru cel pe care îl displaci mai puţin”, alături de o imagine a unei tinere care se ţine de nas, inducând ideea de miros neplăcut.
  • The Washington Post a publicat pe prima pagină imagini cu cei doi candidaţi şi titlul ”După ultimii paşi, momentul adevărului pentru o naţiune nerăbdătoare”.
  • The Daily News a încurajat americanii să voteze. O imagine cu Donald Trump care îşi încrucişează degetele la spate, gest ce semnifică lipsa de sinceritate, stă pe prima pagină, alături de titlul ”Opriţi-l pe Don Con” şi de subtitlul ”Astăzi, trimiteţi acasă un mincinos necalificat şi stabiliţi-o pe Clinton la Casa Albă”.
  • Miami Herald are drept deschidere două imagini cu Donald Trump şi Hillary Clinton, alături de titlul ”Finalul cursei extenuante se iveşte la orizont”, iar Chicago Tribune a publicat o primă pagină asemănătoare, cu titlul ”Linia de finish. Pentru Clinton şi Trump, un pas final”.
  • O altă publicaţie americană care a îndemnat cetăţenii să voteze este Iowa City Press-Citizen. ”America, este timpul să votezi. Cetăţenii vor alege astăzi cel de-al 45-lea preşedinte”, arată titlul primei pagini, însoţit de o ilustraţie cu chipurile desenate ale celor doi candidaţi, aşezaţi faţă în faţă.

MAREA BRITANIE

  • O imagine a republicanului Donald Trump a dominat prima pagină a ziarului Daily Telegraph, care l-a citat pe candidat cu declaraţia: ”Va fi Brexit plus plus plus”. Imaginea lui Trump apare pe un fundal cu drapelul american, iar candidatul apare cu pumnul strâns ridicat în aer, ca şi când ar participa la un miting, în care mai mulţi cetăţeni fac acelaşi gest şi ţin pancarte cu mesajul ”Să facem America extraordinară din nou”.
  • The Times a publicat pe prima pagină titlul ”Valul primilor votanţi îi dau lui Clinton un avantaj împotriva lui Trump”, referindu-se la votanţi hispanici şi la femei.
  • The Guardian a scris pe prima pagină despre un uşor avantaj al lui Hillary Clinton în rezultatul sondajelor şi despre faptul că votanţii americani vor da verdictul în cursul zilei de astăzi după ce cei candidaţii şi-au petrecut ultimele ore ale campaniei concentrându-se pe divizarea economică a ţării.
  • Despre avantajul lui Hillary Clinton în pollurile finale a scris pe prima pagină şi The Independent. Ziarul i a publicat titlul ”Lumea îşi ţine respiraţia în timp ce America votează”, în timp ce Financial Times a scris că dolarul crescut în ultima zi de campanie, luni, după ce investitorii au devenit mai încrezători în victoria lui Hillary Clinton, în ciuda sondajelor care au prezentat-o cu doar un uşor avantaj împotriva rivalului său, Donald Trump.
  • The National a publicat pe prima pagină titlul ”Coşmarul american. În timp ce votanţii merg la polluri... Sunt chiar atât de nebuni să îl instaleze pe Trump la Casa Albă?”, pe fundalul drapelului american, cu stele ilustrate cu chipul republicanului.
  • The Metro a publicat titlul ”Numărătoarea inversă”, alături de o imagine în care apar Hillary Clinton şi Donald Trump, care poartă o şapcă albă cu mesajul ”Să facem America extraordinară din nou” şi o sărută pe obraz pe Melania Trump. 

RUSIA

Un ziar din Rusia a citat un specialist potrivit căruia Hillary Clinton îi va înconjura de rachete nucleare, în timp ce Donald Trump va recunoaşte Crimeea ca parte a Rusiei. Publicaţia a mai scris şi despre o conspiraţie potrivit căreia un preşedinte american nu este ales, ci este numit de o sectă politică denumită ”cei de neînlocuit”, potrivit BBC.

AUSTRALIA

  • The Australian a publicat o imagine cu Hilary Clinton în timpul unui miting în care suporterii ţin pancarte cu ”SUA” şi mesajul ”Mai puternici împreună”, alături de titlul ”Clinton se bazează pe o a doua surpriză din partea FBI”.
  • The Herald Sun a amintit alegerile prezidenţiale americane pe prima pagină, cu o imagine a celor doi candidaţi şi titlul ”E-mailul lui Hillary câştigă. Clinton o ia înainte pe ultima sută de metri spre Casa Albă”.

ITALIA

Ziarul italian La Repubblica a publicat titlul ”America: marea teamă”. Pe prima pagină a publicaţiei este scris că Hillary Clinton are un avantaj în polluri, iar Barack Obama le cere cetăţenilor americani să o voteze. De asemenea, jurnaliştii se întreabă dacă lipsa de raţiune va câştiga din nou, cum s-a întâmplat în cazul Brexitului.

SUEDIA

Dagens Nyheter din Suedia a publicat o ilustraţie cu chipurile celor doi candidaţi la alegerile prezidenţiale americane, cu titlul ”Lumea îşi ţine respiraţia”.

GERMANIA

Die Welt a publicat pe prima pagină afişul filmului ”Apocalipsul acum/ Apocalypse Now” în care a fost inserat chipul lui Donald Trump, în timp ce Hamburger Morgenpost a publicat rugămintea: ”Vă rugăm, nu clovnului sinistru”, alături de imaginea candidatului republican, potrivit The Huffington Post.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri