Când Hillary Clinton și Donald Trump erau prieteni

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump And Hillary Clinton Attend Alfred E. Smith Memorial Foundation Dinner
Foto: Guliver / GettyImages

Hillary Clinton și Donald Trump, rivali în cursa pentru președinția Statelor Unite, nu pierd nicio ocazie să se critice și să se atace reciproc. Dar lucrurile nu au stat întotdeauna așa. O demonstrează o fotografie de la nunta magnatului cu actuala soție, Melania, în care cuplul Clinton savurează o glumă spusă de Trump.

Donald Trump And Hillary Clinton Attend Alfred E. Smith Memorial Foundation Dinner
Foto: Guliver / GettyImages

Este o relație complicată între doi new-yorkezi, considerați însă outsideri de „lumea bună” din metropolă. O relație bazată pe donații de campanie, pasiunea pentru golf și amiciția dintre Chelsea Clinton și Ivanka Trump, considerată acum „un moment de PR”, scrie New York Times.

Soții Clinton s-au mutat la New York înb 2000, după ce Bill Clinton și-a încheiat mandatul de președinte, pentru ca Hillary să poată candida pentru un post de senator.

Ultimul mandat al lui Bill Clinton a fost marcat de scandalul Monica Lewinsky, așa că fostul președinte nu era bine văzut. Voci din înalta societate new-yorkeză spun că, în ciuda statutului de fost șef al Casei Albe, patru cluburi de golf în care a încercat să se înscrie l-au refuzat.

Donald Trump, pe de altă parte, deși născut în New York, era considerat persona non grata în lumea bună, deoarece era interesat doar de bani. Iar elitele metropolei țin mult la actele caritabile.

Statutul bogaților din New York nu este legat doar de conducerea unor corporații puternice. „Vine șiu din sprijinul acordat unui spital, unei universități sau unui centru cultural. Trump nu a făcut parte niciodată din acest ecosistem”, spune reprezentantul unei mari fundații new-yorkeze. Acesta a vorbit sub protecția anonimatului, la fel cum fac cei mai mulți când vine vorba de familiile Trump și Clinton. Ambele sunt cunoscute ca răzbunătoare, scrie New York Times.

Acesta este contextul în care Donald Trump și-a reconstruit clubul de golf, aflat aproape de insolvență în 1999. Era o oportunitate de a se apropia de Bill Clinton, la fel cum încercase să se apropie și de fostul președinte Ronald Reagan.

clinton trump wjclintonpresidentiallibrary
Foto: William J. Clinton Presidential Library

Clubul a fost reconstruit în 2002, iar de atunci, Bill Clinton este membru. În iunie 2016 avea încă un dulăpior al lui în clubul lui Trump.

Are talent, dar îi plac loviturile repetate. Dacă ratează o lovitură, vrea să încerce din nou. E ca în viață”, îi spunea Donald Trump despre Bill Clinton lui Don Van Natta Jr, autorul unei cărți despre președinții americani și jocul de golf.

Și mai sunt și legăturile financiare. Fundația Clinton a primit 100.000 de dolari de la fundația lui Donald Trump.

Iar magnatul a fost unui dintre cei care au susținut financiar campania lui Hillary Clinton pentru Senat. A făcut șase donații între 2002 și 2009. Suma este însă mică: 4.700 de dolari în total. De alftel, Donald Trump a ținut când cu republicanii, când cu democrații, când cu Partidul Independenței, potrivit cărții „Trump Revealed” de Michael Kranish și Marc Fisher.

Așa s-ar explica și prezența soților Clinton la nunta lui Donald Trump cu Melania, cea de-a treia soție. Consilierii lu Hillary au fost surpriși, dar spun că, cel mai probabil, senatorul îl considera pe magnat un donator mai important decât era, în realitate.

Apropierea dintre cele două familii a dus și la o amiciție între Chelsea Clinton și Ivanka Trump. Acum, tabăra Clinton spune că de fapt fiica lui Donald Trump este cea care și-a dorit această prietenie și că a fost doar „un moment de PR”.

În campanie, atacurile au luat locul amiciției. Donald Trump, el însuși acuzat de agresiune sexuală, a mers atât de departe încât a readus în lumină scandalul Lewinsky, din cauza căruia Bill Clinton a fost aproape să-și piardă mandatul de președinte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri