Cum au votat primii 22 de milioane de americani

Data actualizării: Data publicării:
Candidates Hillary Clinton And Donald Trump Hold Second Presidential Debate At Washington University
ST LOUIS, MO - OCTOBER 09: Republican presidential nominee Donald Trump shakes hands with Democratic presidential nominee former Secretary of State Hillary Clinton during the town hall debate at Washington University on October 9, 2016 in St Louis, Missouri. This is the second of three presidential debates scheduled prior to the November 8th election. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Candidata democrată la alegerile prezidențiale din SUA, Hillary Clinton, are un ușor avans în fața rivalului său, republicanul Donald Trump, în statele „indecise” care pot influența rezultatul scrutinului, arată New York Times.

Candidates Hillary Clinton And Donald Trump Hold Second Presidential Debate At Washington University
Foto: Gulliver/GettyImages

Publicația se bazează pe datele disponibile privind votul în avans – fie prin corespondență, fie la secții speciale. Până acum au votat aproximativ 22 de milioane de americani. Cele mai multe state americane le permit alegătorilor să voteze mai devreme.

Cele mai multe voturi au fost înregistrate înainte de ziua de vineri, când în SUA a izbucnit un nou episod al scandalului e-mailurilor, în care este implicată Hillary Clinton.

Agenții Biroului Federal de Investigații (FBI) au obținut un mandat care le permite să examineze e-mailuri recent descoperite ce au legătură cu serverul privat folosit de Hillary Clinton, în perioada când era secretar de stat.

Totuși, arată New York Times, sondajele făcute în rândul celor care au votat deja arată că o astfel de „surpriză de octombrie” nu i-ar detemina pe cei mai mulți să-și schimbe opțiunile.

Voturile deja înregistrate vor fi numărate abia după ziua alegerilor, dar câteva concluzii pot fi trase de pe acum.

În statele în care sprijinul pentru cei doi candidați este aproximativ la același nivel și care, astfel, ar putea decide rezultatul alegerilor, au votat aproape un sfert dintre alegători. În state ca Florida, Colorado și Nevada, numărul democraților înregistrați care au votat este mai mare decât cel al republicanilor. La fel se întâmplă și în Carolina de Nord, unde se dă o luptă foarte strânsă pentru Casa Albă și pentru controlul Senatului.

Potrivit datelor disponibile sâmbătă seara, au votat mai puțini afro-americani din acest s

De altfel, în mai multe state numărul celor care au votat până acum este mai mic comparativ cu aceeași perioadă din 2012. În Texas, în schimb, se înregistrează o prezență mai mare, chiar cu 4%, în unele comitate.

Datele analizate de New York Times mai arată că au votat mai devreme mai mulți hispanici, dar mai puțini tineri, decât la alegerile prezidențiale de acum patru ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri