Sari la conținut

De ce i-ar fi frică gigantului Amazon de Donald Trump

Noul președinte al Statelor Unite l-a acuzat pe Jeff Bezos, patron al gigantului de comerț online Amazon, dar și al influentului cotidian Washington Post, că plătește taxe foarte mici și că își folosește cu acest scop publicația deținută.

unruehmlicher-titel-fuer-amazon-chef-jeff-bezos

Foto: Jeff Bezos i-a propus lui Trump o călătorie in spațiu cu racheta lui

Este corect să spui că Donald Trump și Jeff Bezos, CEO Amazon, nu se găsesc în cele mai bune relații, notează publicația electronică businessinsider.com.

Trump l-a atacat deseori pe Bezos pentru că acesta ar fi folosit publicația din Washington în presiunile sale menite să micșoreze taxele plătite de Amazon. Tot prin Washington Post Bezos ar urma să scape de acuzele de încălcare a legislației anti-trust. În replică, Bezos l-a numit pe Trump drept persoană care ”erodează democrația” și i-a sugerat să facă o călătorie în spațiu.

Acum că Trump va ajunge președinte, Jegg Bezos și companiile sale, în special Washington Post și Amazon, vor trebui să se protejeze, creede publicația menționată. Sunt mai multe aspecte asupra cărora atenția lui Trump s-ar putea îndrepta.

Taxele

Trump pare a crede că deținerea lui Washingotn Post de către Bezos ajută Amazon să plătească taxe mici. El a numit odată Amazon ”un ascunziș pentru taxe” și a sugerat că Bezos folosește afacerile neprofitabile ale publicației ca mijoc de deducere a taxelor la Amazon. Bezos ar folosi infuența lui Washington.

Nu este clar ce acțiuni ar putea întreprinde Trump, dar nici nu ar fi de mirare dacă el ar cere Fiscului american să își îndrepte mai mult atenția spre Amazon.

Bezos ar fi cumpărat publicația ”pentru nimic” și o folosește ca ”mijloc de obținere a puterii politice, împotriva mea și a altor oameni și vă spun că nu putem accepta”, a spus el într-un interviu in luna mai.

Amazon a plătit taxe de 273 milioane de dolari în 2015. Compania face în mod istoric profituri mici și venituri doar de 14 miliarde de dolari, suma redusă comparativ cu cea obținută de alte companii de aceeași mărime.

Pe de altă parte însă politica propusă de Donald Trump ar putea ajuta Amazon. Trump plănuiește să scăda cota de impozitare a profiturilor de la 35% la15% și la 10% pentru veniturile aduse de afaceri aflatre în afara granițelor.

Politici anti-trust

Trump l-a numit odată pe Bezos ”o mare problemă anti-trust”. ”Ce are el este un monopol și vrea să fie sigur că eu nu mă voi apropia de aceasta”, spunea în mai Trump. O demonstrație privind încălcarea legilor antitrust ar putea fi însă dificilă. Practicile anti-trust înseamnă eliminarea concurenței de către o companie pentu a putea practica prețuri mari, în condițiile în care succesul Amazon se bazează tocmai pe folosirea prețurilor mici.

Washington Post

Probabil însă că ce-a mai mare grijă a lui Donald Trump privește ziarul Washington Post. El crede că direcția editorială a ziarului și-a folosit influența pentru a micșora șansele sale de câștigare a alegerilor. Ziarul ar fi publicat mai multe articole care ar fi pătat imaginea sa. În replică, Bezos a afirmat că el nu intervine în politica editorială a ziarului și l-a crticiat pe Trump că nu încurajează o atitudine critică a presei. ”Un lucru potrivit pentru un candidat prezidențial este acela de a spune: candidez pentru cea mai puternică instituție din lume, vă rog criticați-mă”, a spus Bezos în octombrie.

Acțiunile Amazon au scăzut miercuri după-amiază cu 2,6%, dar impresia generală a investitorilor este aceea că Amazon nu va fi afectată de alegerea lui Trump, căci compania are potențial mare de creștere pe termen lung. ”Motorul afacerii Amazon este comerțul online, cloud computing (informatica delocalizată -n.red.) și distribuirea conținutului media, sectoare ce nu prezintă un risc până când Guvernul nu începe reglementarea acestora cu legi care să împiedice creșterea”, spune un analist de la Baird Equity Research.