Dolarul scade puternic din cauza ascensiunii lui Trump

Data actualizării: Data publicării:
trump getty

Dolarul este în scădere puternică, miercuri, faţă de francul elveţian şi yen, în condiţiile în care investitorii îngrijoraţi de şansele mai mari ale republicanului Donald Trump de a câştiga alegerile prezidenţiale în SUA se orientează către plasamente mai sigure, relatează Reuters, citată de News.ro.

trump getty
Foto: Guliver/GettyImages

Francul a atins cel mai ridicat nivel din ultima lună faţă de dolar şi maximul ultimelor patru luni în raport cu euro. În ultima săptămână, francul s-a apreciat cu aproape 3%, pe măsură ce ascensiunea lui Trump în sondaje i-a determinat pe investitori să îşi reducă pariurile pe majorarea dobânzilor de către Rezerva Federală (Fed) în decembrie.

Yenul, care a fost în scădere în ultima lună, a urcat cu peste 0,5%, la cel mai ridicat nivel de după 21 octombrie faţă de dolar.

Potrivit unor sondaje publicate marţi, Trump ar avea un avans de 1-2 puncte procentuale faţă de Clinton. Într-un sondaj Reuters/Ipsos publicat luni, Clinton ar fi cu 5 puncte procentuale înaintea lui Trump.

„Revenirea lui Donald Trump în sondaje atât de aproape de ziua alegerilor a agitat serios investitorii”, a declarat Craig Erlam, analist la Oanda în Londra.

Euro, care se apreciază tot mai mult în perioade de incertitudini globale, a avansat cu 0,3%, la 1,1099 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni.

În timp ce unii analişti susţin că preşedinţia Trump ar putea duce la o repatriere substanţială de fonduri în Statele Unite şi implicit în dolari, majoritatea investitorilor au anticipat în ultima lună că dolarul va scădea în eventualitatea unei victorii a acestuia.

Clinton a urcat în sondaje în urma scandalului sexual din jurul lui Trump de luna trecută, iar investitorii au cumpărat dolari în anticiparea unei probabilităţi mai mari ca Rezerva Federală să crească dobânzile în decembrie.

Fed va încheia miercuri o şedinţă de două zile şi va publica un comunicat care, potrivit analiştilor, va sugera majorarea dobânzilor luna viitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri