Sari la conținut

Lumea în șoc după alegerea lui Donald Trump

America a decis. Donald Trump este președinte ales al Statelor Unite. Din Australia până în Rusia, lideri politici din toată lumea au primit anunțul cu șoc și neîncredere, în timp ce populiștii au salutat deznodământul alegerilor ca o victorie a poporului față de o clasă politică ratată. 

Hillary Clinton Holds Post-Super Tuesday Rally In NYC

Foto: Gulliver/Getty Images

Personalitatea lui Trump ridică semne de întrebare

Ministrul Apărării din Germania, Ursula von der Leyen, o aliată a cancelarului Angela Merkel, a spus că este „un șoc uriaș” și s-a întrebat dacă această victorie a candidatului republican va aduce sfârșitul stării de pace, supravegheată de Washington, care a guvernat relațiile internaționale încă de la Al Doilea Război Mondial.

De asemenea, ministrul Justiției german, Heiko Maas, a scris pe Twitter, despre victoria lui Donald Trump  că„nu este sfârșitul lumii, dar lumea devine mai nebună”.

Ministrul de Externe francez, Jean-Marc Ayrault, a promis că va lucra alături de Donald Trump, dar a spus că personalitatea acestuia „ridică semne de întrebări” și a recunoscut că nu știe ce va însemna o Administrație Trump pentru politica externă, schimbarea climatică, înțelegerea nucleară cu Iranul și războiul din Siria.

Nici în Suedia, vestea că Donald Trump este noul președinte al SUA nu a fost primită cu entuziasm. 

„Se pare că acesta este un an al dublului dezastru pentru Vest. Asigurați-vă că aveți centurile de siguranță”, a spus fostul ministru suedez Carl Bildt pe Twitter, referindu-se la Brexit și la deznodământul alegerilor din SUA.

Populiștii sărbătoresc

Între timp, populiștii de dreapta din Australia până în Franța au salutat rezultatul alegerilor din SUA ca o lovitură față de clasa politică.

„Lumea lor este în cădere liberă. A noastră acum se construiește”, a scris pe Twitter, Florian Philippot, vicepreședinte al Frontului Național din Franța.

Jean-Marie Le Pen, fondatorul partidului și tatăl lui Marine le Pen, a scris: „Astăzi SUA, mâine Franța”.

De altfel, Marine Le Pen a fost printre primii lideri politici care l-au felicitat pe Donald Trump

De asemenea, Beatrix von Storch, liderul partidului anti-imigrant Alternativa pentru Germania (AfD) a spus: „Victoria lui Donald Trump este un semn că cetățenii din Vest vor o schimbare în politică”.

Un alt lider politic care a salutat victoria lui Donald Trump a fost președintele filipinez Rodrigo Duterte. 

Un ministru filipinez a declarat că Duterte „este nerăbdător să lucreze cu administrația Trump pentru a întări relațiile dintre cele două state, bazate pe respect reciproc, beneficii de fiecare parte și o asumare comună a statului de drept și a idealului democratic”. 

Rodrigo Duterte este un aprig critic al Administrației Obama și a amenințat în mod repetat că va rupe relațiile cu Washingtonul. 

Își va respecta Donald Trump promisiunile din campanie?

Mulți lideri politici din Vest nu sunt siguri că Donald Trump, mogul al imobiliarelor fără experiență politică, își va respecta promisiunile făcute în campania electorală, în condițiile în care unele promisiuni ar putea răsturna ordinea mondială post-război.

„Realizăm acum că nu avem nicio idee ce va face acest președinte american. Ce se va întâmpla dacă vocea furiei este întruchipată de cel mai puternic om din lume”, a spus Norbert Roettgen, un aliat conservator al lui Merkel și președintele comitetului pentru politică externă din Parlamentul German.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump și-a exprimat admirația față de președintele rus Vladimir Putin, a pus sub semnul întrebării pilonii pe care se sprijină NATO și a sugerat că Japoniei și Coreei de Sud ar trebui să li se permită să dețină arme nucleare.

De asemenea, el a promis că va rupe pactul global pentru schimbarea climatică, adoptat anul trecut în Paris, și că va renegocia înțelegerea dintre Teheran și Vest. 

Istoricul Simon Schama a descris victoria lui Donald Trump și controlul republicanilor asupra Congresului drept o „situație de-a dreptul înfricoșătoare”.

„Geopolitic trăim o situație foarte nesigură. NATO va fi sub presiunea dezintegrării, rușii vor face probleme, 20 de milioane de oameni își vor pierde asigurarea de sănătatea, politicile pentru combaterea schimbării climatice vor fi răsturnate, reglementările bancare vor fi schimbate. Desigur că nu este Hitler. Sunt multe forme de fascism. Nu am spus că este nazist, deși neo-naziștii sărbătoresc”, a spus istoricul Simon Schama.