Sari la conținut

VIDEO. Obama îndeamnă la calm

În plină febră a numărării voturilor, cu Donald Trump aproape de victorie, preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite a transmis un mesaj la calm. Barack Obama le-a promis americanilor că indiferent cine câştigă această cursă incredibil de strânsă, soarele va răsări pe strada Americii.

Să recunoaştem. Au fost nişte alegeri epuizante, stresante şi pe alocuri chiar ciudate pentru noi toţi. Dar vreau să ştie toată lumea: în timp ce am văzut câteva lucruri noi de această dată, ceea ce nu este o noutate este că democraţia noastră a fost solidă. Am mai trecut prin alegeri dificile şi capabile să ne dezbine şi de fiecare dată am trecut de ele mai puternici. De aceea este America specială. Ideea că deşi progresul nu este garantat, fiecare are şansa de a-şi alege calea. Nu doar în nopţi ca aceasta, ci în fiecare zi. Este un dar frumos şi fragil şi ar trebui să îl tratăm ca atare. Şi reţineţi: orice s-ar întâmpla, soarele va răsări de dimineaţă, iar America va fi în continuare cea mai puternică naţiune de pe Pământ”, a spus Barack Obama.

Candidatul republican este în aceste momente foarte aproape de victorie. În acest moment, este creditat cu voturile a 254 de delegați din cei 270 necesari, potrivit Fox News, în timp ce Hillary Clinton rămâne la 202.

De asemenea,  New York Times a scris că Donald Trump are peste 95% șanse să câștige alegerile prezidențiale din SUA. „Ne apropiem de un deznodământ uimitor”, a titrat publicația americană.