Preşedintele german se teme de o victorie a lui Trump

Data actualizării: Data publicării:
Silbernes Lorbeerblatt Awarding Ceremony

Preşedintele german Joachim Gauck, de obicei discret, se declară îngrijorat de eventualitatea unei victorii a candidatului republican la fotoliul de la Casa Albă Donald Trump, pe care îl consideră „imprevizibil”, dar şi de riscul unei evoluţii autocratice în Statele Unite, relatează AFP, citată de News.ro.

Silbernes Lorbeerblatt Awarding Ceremony
Foto: Guliver/GettyImages

„Nu suntem în măsură să spunem le ce ne putem aştepta de la Donald Trump în calitate de preşedinte, iar acest lucru constituie pentru mine, la fel ca pentru numeroase persoane atât din Statele Unite, cât şi de aici, o problemă”, a declarat şeful statului german pentru ediţia de duminică a săptămânalului german Der Spiegel.

„Imprevizibilitatea sa” este o sursă de îngrijorare, a spus el.

„Eu sunt îngrijorat văzând ce se petrece la Washington”, a mai declarat Gauck, care deţine o funcţie mai degrabă onorifică, însă ale cărui luări de poziţie sunt influente în ţara sa.

Gauck şi-a exprimat speranţa ca „democraţia americană, care aşa cum ştim nu prevede ca preşedintele să fie un autocrat, ca sistemul de control şi echilibru al puterilor ce asigură încadrarea puterii să continue să funcţioneze”.

Rezultatul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite de la 8 noiembrie se anunţă foarte strâns.

Un ultim sondaj ABC/Washington Post o creditează cu un avans de cinci puncte procentuale pe democrata Hillary Clinton - cu 48% la 43% din intenţiile de vot - în faţa lui Trump, la nivel naţional, însă o medie a diverselor anchete indică un rezultat mai strâns.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri