Sari la conținut
News Alert

Profesorul care n-a dat greș niciodată. A prezis victoria lui Donald Trump

Profesorul Allan Lichtman a avut dreptate și de data aceasta. A prezis încă din septembrie că Donald Trump va deveni președinte.

allan lichtman

Prof. Allan Lichtman FOTO: American University via The New York Times

Allan Lichtman este un profesor emerit de istorie la Universitatea Americană, care a elaborat în urmă cu mai bine de 30 de ani 13 criterii prin care a reușit, de fiecare dată, să prezică cine va câștiga cursa pentru Casa Albă.

A făcut-o prima dată în 1984 și nu a dat greș nici anul acesta.

Metoda profesorului a fost elaborată în 1981 împreună cu un specialist rus în matematică și geofizică, Vladimir Keilis-Borok, considerat cel mai bun expert mondial în prezicerea cutremurelor. Algoritmul nu se bazează pe sondaje, statistici demografice sau opinii politice, ci folosește un set de aserțiuni de tip adevărat/fals, pe care l-a denumit „Chei către Casa Albă”. 

The New York Times a stat de vorbă cu profesorul Lichtman, după victoria lui Donald Trump. Profesorul nu s-a arătat extaziat că a avut încă o dată dreptate, dar este satisfăcut că a arătat că nu sondajele de opinie sunt cele mai relevante. Îi sfătuiește pe cei care fac sondaje ca până la următoarele alegeri să-și ia o vacanță pe o insulă liniștită din Pacific.

Profesorul american a explicat colaborarea cu expertul rus în geofizică: „Tot ce știm despre alegeri am luat oricum din geofizică – vorbim de cutremurul schimbării, de alegeri vulcanice. Modelul nostru nu este despre republicani versus democrați, liberali versus conservatori sau despre o persoană împotriva alteia, ci despre stabilitatea partidului aflat la conducere”, a explicat el.

„Donald Trump nu a câștigat pentru că e meritul lui și al campaniei, ci în ciuda acestor lucruri. Hillary Clinton nu este de învinuit pentru eșec. Democrații sunt deja un partid care a trecut printr-un cutremur. Nu-i mai ține nimic. Se vor submina pe ei înșiși și se vor distruge singuri, dacă dau vina pe Hillary Clinton. N-a făcut nimic greșit. A câștigat cele trei dezbateri. Dar avea de-a face cu o forță mult mai mare”, a declarat profesorul.

Detalii despre algoritmul lui Allan Lichtman și despre cum prezicea el încă din septembrie că va câștiga Donald Trump citiți AICI.