Profesorul care n-a dat greș niciodată. A prezis victoria lui Donald Trump

Data publicării:
allan lichtman
FOTO: American University via The New York Times

Profesorul Allan Lichtman a avut dreptate și de data aceasta. A prezis încă din septembrie că Donald Trump va deveni președinte.

allan lichtman
Prof. Allan Lichtman FOTO: American University via The New York Times

Allan Lichtman este un profesor emerit de istorie la Universitatea Americană, care a elaborat în urmă cu mai bine de 30 de ani 13 criterii prin care a reușit, de fiecare dată, să prezică cine va câștiga cursa pentru Casa Albă.

A făcut-o prima dată în 1984 și nu a dat greș nici anul acesta.

Metoda profesorului a fost elaborată în 1981 împreună cu un specialist rus în matematică și geofizică, Vladimir Keilis-Borok, considerat cel mai bun expert mondial în prezicerea cutremurelor. Algoritmul nu se bazează pe sondaje, statistici demografice sau opinii politice, ci folosește un set de aserțiuni de tip adevărat/fals, pe care l-a denumit „Chei către Casa Albă”. 

The New York Times a stat de vorbă cu profesorul Lichtman, după victoria lui Donald Trump. Profesorul nu s-a arătat extaziat că a avut încă o dată dreptate, dar este satisfăcut că a arătat că nu sondajele de opinie sunt cele mai relevante. Îi sfătuiește pe cei care fac sondaje ca până la următoarele alegeri să-și ia o vacanță pe o insulă liniștită din Pacific.

Profesorul american a explicat colaborarea cu expertul rus în geofizică: „Tot ce știm despre alegeri am luat oricum din geofizică – vorbim de cutremurul schimbării, de alegeri vulcanice. Modelul nostru nu este despre republicani versus democrați, liberali versus conservatori sau despre o persoană împotriva alteia, ci despre stabilitatea partidului aflat la conducere”, a explicat el.

„Donald Trump nu a câștigat pentru că e meritul lui și al campaniei, ci în ciuda acestor lucruri. Hillary Clinton nu este de învinuit pentru eșec. Democrații sunt deja un partid care a trecut printr-un cutremur. Nu-i mai ține nimic. Se vor submina pe ei înșiși și se vor distruge singuri, dacă dau vina pe Hillary Clinton. N-a făcut nimic greșit. A câștigat cele trei dezbateri. Dar avea de-a face cu o forță mult mai mare”, a declarat profesorul.

Detalii despre algoritmul lui Allan Lichtman și despre cum prezicea el încă din septembrie că va câștiga Donald Trump citiți AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri