SUA | Un fost agent CIA, candidat-surpriză la prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
Former CIA Agent Evan McMullin Launches Presidential Campaign In Salt Lake City
SALT LAKE CITY, UT - AUGUST 10: Former CIA agent Evan McMullin announces his presidential campaign as an Independent candidate on August 10, 2016 in Salt Lake City, Utah. Supporters gathered in downtown Salt Lake City for the launch of his Utah petition drive to collect the 1000 signatures McMullin needs to qualify for the presidential ballot. (Photo by George Frey/Getty Images)

Fostul agent CIA Evan McMullin și-a anunțat în august candidatura la alegerile prezidențiale din SUA, dar a intrat în atenția presei internaționale de curând, după ce mai multe sondaje au indicat că are șanse reale să câștige scrutinul în statul Utah.

Former CIA Agent Evan McMullin Launches Presidential Campaign In Salt Lake City
Evan McMullin / FOTO: Gulliver/Getty Images

Mormonul Evan McMullin, sprijinit de comunitatea locală, ar putea deveni primul candidat independent care câștigă alegerile într-un stat american după 1968, scriu jurnaliștii de la Bloomberg.

Utah este un fief al republicanilor. În 2012, Mitt Romney a câștigat categoric aici în fața democratului Barack Obama. Republicanul a obținut 73% din voturi, iar actualul lider de la Casa Albă – 25%.

Anul acesta, sondajele arată că republicanul Donald Trump, dar și democrata Hillary Clinton ar pierde în fața lui Evan McMullin. Potrivit unui sondaj realizat luna aceasta, fostul agent CIA este creditat cu 31% din intențiile de vot, Donald Trump cu 27%, iar Hillary Clinton cu 24%.

Cum a ajuns să candideze

În 2012, Evan McMullin a activat ca voluntar în echipa de campanie a lui Romney și, după alegeri, a intrat în contact cu oficialii republicani din Comisia pentru relații externe a Camerei Reprezentanților, scrie publicația The Salt Lake Tribune. Așa a ajuns să lucreze pentru președintele Comisiei, Ed Royce, și s-a ocupat de Asia de Sud-Est și Orientul Mijlociu. S-a concentrat mai mult pe Siria, militând pentru un rol major al SUA în conflictul din această țară.

În timpul alegerilor primare, a început să îl critice pe Donald Trump pe rețelele de socializare și așa a ajuns să fie încurajat să candideze de către unii membri ai Congresului SUA.

Potrivit Washington Post, congresmanul republican Adam Kinzinger l-a pus în legătură cu influentul editor al Weekly Standard, Bill Cristol, care i-a propus lui Evan McMullin să candideze. După zece zile, fostul agent CIA a anunțat că e gata să intre în cursa pentru Casa Albă.

Pasionat de spionaj

Evan McMullin și-a dorit de mic copil să lucreze în serviciile secrete, după ce tatăl său a venit acasă cu o casetă video. Pe casetă era înregistrat un film clasic de spionaj, „Cele trei zile ale Condorului”, cu Robert Redford, care l-a impresionat profund pe McMullin. La scurt timp, a început să citească tot ce-i pica în mână despre spioni, iar după ce a intrat la liceu l-a contactat pe unul dintre cei care recrutau agenți pentru CIA.

A ajuns să lucreze pentru Agenție ca analist, în timp ce era student la Brigham Young University, însă visul său era să devină agent de teren. A cerut să se ocupe de Orientul Mijlociu, pentru că asta studia și la facultate, pe care absolvit-o în 2001. Atentatele de la 11 septembrie l-au surprins în plin proces de pregătire pentru misiuni sub comanda CIA. Misiuni despre care, așa cum era de așteptat, vorbește foarte rar.

Conform propriilor declarații, s-a ocupat de „cultivarea” surselor în cadrul mai multor grupări teroriste și a colaborat cu Navy Seals și FBI pentru dejucarea unor atentate. Întrebat, într-o emisiune radiofonică, dacă a ucis vreodată pe cineva, Evan McMullin a răspuns: „Nu cred că e bine pentru mine să răspund la această întrebare. Dar am muncit din greu și mi-am servit cu onoare țara peste tot pe unde am mers”.

Presat să dea un răspuns mai clar, actualul candidat independent a explicat că a ajutat la localizarea unor teroriști. „Cu siguranța, am localizat teroriști și acei teroriști au fost fie arestați, fie uneori uciși. Asta s-a întâmplat”, a declarat Evan McMullin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri