Alertă de tsunami după un cutremur de 7,9 în Alaska

Data actualizării: Data publicării:
seism

A fost emisă o alertă de tsunami în Alaska, marți dimineață, după ce un cutremur cu magnitudinea 7,9 a avut loc în Oceanul Pacific, în sudul coastelor din Alaska, la o adâncime de 25 de kilometri. Inițial, institutul american de specialitate, USGS, estimase magnitudinea seismului la 8,2 și adâncimea la numai 10 kilometri, dar ulterior a revizuit datele, o procedură folosită în mod frecvent în cazul magnitudinii de moment, scara pe care o folosesc specialiștii americani. 

Actualizare 14:45. Majoritatea alertelor de tsunami au fost ridicate de către autoritățile americane. Mai rămâne în vigoare o alertă pentru o mică parte din coasta Alaskăi.

Actualizare 13:30. Nouă replici s-au înregistrat în urma seismului, cele mai puternici având magnitudini de 4,7 și 5.

Între timp, apar primele imagini din zonele afectate. Oamenii au fost filmați când se refugiau în toiul nopții în locuri înalte din cauza alertei de tsunami. Potrivit presei locale, valuri de 9-10 metri ar putea lovi coastele Alaskăi.


Actualizare 13:00. Patru replici au fost înregistrate în urma acestui seism puternic, cu magnitudinea de 4,6, de 4,7, de 5 și de 4,6.

Actualizare 12:35. Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) a revizuit magnitudinea cutremurului la 7,9 și a precizat că seismul a avut loc la 25 de kilometri adâncime.


Seismul cu magnitudinea 8,2 a avut loc la numai 10 kilometri adâncime, la 278 de kilometri în sudul de insula Kodiak din Alaska, potrivit primelor informații furnizate de USGS.

Cutremurul a avut loc la ora 09:31 GMT (11:31 ora României).

Oamenii au fost alertați să caute locuri de refugiu în zonele înalte. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Alerta de tsunami vizează părți din Alaska, Canada și coasta de vest a SUA.

Cutremurul s-a simţit, potrivit anunţurilor de pe reţelele de socializare, în Vancouver şi Seattle.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri