Alertă în SUA. Posibil atac cibernetic rusesc

Data actualizării: Data publicării:
Mississippi State Bulldogs vs Tulane Green Wave
SHREVEPORT, LA - SEPTEMBER 17: The American Flag waves before a game between the Mississippi State Bulldogs and the Tulane Green Wave on September 17, 2005 at Independence Stadium in Shreveport, Louisiana. The Tulane Green Wave from New Orleans, Louisiana had to change venues due to the state of their city as a result of Hurricane Katrina. (Photo by Ronald Martinez/Getty Images)

Serviciile americane de informaţii sunt în alertă. Investighează o potenţială ameninţare cibernetică majoră din partea Rusiei. Moscova ar urmări să erodeze încrederea în instituţiile politice din Statele Unite şi să influenţeze alegerile prezidenţiale.

Ruşii a fi plănuit un atac cibernetic asupra unor baze de date ale electorilor din mai multe state americane. Cine are acces la astfel de informaţii, poate inclusiv să manipuleze rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Sub protecţia anonimatului, ofiţeri de informaţii americani au declarat că nu au o dovadă clară în ceea ce priveşte o astfel operaţiune rusă, dar chiar şi un indiciu în acest sens trebuie investigat, mai ales când este vorba de securitatea naţională. Cu atât mai mult cu cât miza este atât de mare precum cine va fi următorul preşedinte al Statelor Unite.

Demersul acestor agenţi este susţinut de candidatul democrat la Casa Albă.

Nu am avut niciodată un adversar politic străin care să se implice în procesul nostru electoral și nu am avut niciodată un candidat aparținând unui mare partid care să îi încurajeze pe ruși să comită mai multe acte de piraterie. Aşa că sunt recunoscătoare că lucrul acesta este luat în serios şi vreau că toată lumea, republicani, democraţi, independenţi, să înţeleagă pericolul real reprezentat de această ameninţare. Când Putin a fost întrebat, mulţi dintre voi aţi văzut, abia s-a putut stăpâni, de fapt, a continuat să spună că este un lucru bun că serverul Comitetului Naţional Democrat a fost atacat cibernetic. Desigur, există consens la nivel de servicii că în spatele atacului au fost serviciile ruse”, a declarat Hillary Clinton, candidatul democrat la președinția SUA.

Toate aceste îngrijorări apar după ce, în iulie, serverul Comitetului Naţional Democrat a fost spart şi mai multe emailuri au apărut în presă.

Documentele publicate de Wikileaks conţineau dovezi ale unei corespondenţe interne din care reieşea că un candidat democrat era sabotat de propriul partid în încercarea sa de a obţine învestitura pentru Casa Albă.

Vladimir Putin respinge acuzaţiile şi este de părere că americanii ar trebui să fie mai degrabă interesaţi de dezvăluiri şi nu de cine se află în spatele atacului.

Chiar contează cine a spart aceste conturi de la biroul de campanie al doamnei Clinton? Asta este important? Important este conţinutul care a ajuns la public. Despre asta ar trebui să vorbim. Nu are rost să distragem atenţia opiniei publice de la esenţa problemei. Chiar nu ştiu. Sunt atâţia hackeri zilele astea şi ei acţionează atât de meticulos şi de precis, încât apar la momentul potrivit şi în locul potrivit. Chiar îşi pot ascunde atât de bine activitatea, încât să pară că sunt cu totul alţi hackeri şi acţionează din cu totul altă ţară. Este greu de verificat, dacă nu chiar imposibil. La nivel de stat, clar, noi nu suntem implicaţi în asta”, a spus președintele Rusiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri