Ambasadoarea SUA la ONU, confirmată în Senat. În ce stadiu se află numirea miniștrilor cabinetului condus de Joe Biden

Data publicării:
Joe Biden, președintele ales al Statelor Unite ale Americii.
Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii. Foto: Getty Images

Senatul SUA a confirmat-o marţi, cu o foarte largă majoritate, pe Linda Thomas-Greenfield ca ambasadoare a Statelor Unite la ONU. Linda Thomas-Greenfield este diplomată cu vechime mare și a lucrat și în administrația Obama. Alți candidați pentru a face parte din cabinetul lui Joe Biden întâmpină însă rezistență mai mare, uneori chiar din interiorul Partidului Democrat.

Acceptarea Lindei Thomas-Greenfield este considerat un succes pentru Joe Biden, ale cărui alte numiri se confruntă însă cu o opoziţie mai puternică, notează AFP, potrivit Agerpres.

Diplomată cu experienţă care a ocupat funcţia de subsecretar de stat pentru Africa sub administraţia lui Barack Obama, Linda Thomas-Greenfield, 68 de ani, a fost confirmată cu 78 de voturi pentru şi 20 contra în camera superioară, care are puterea de a aproba sau de a respinge nominalizările prezidenţiale.

Senatul l-a mai confirmat, marţi, cu o majoritate confortabilă, pe Tom Vilsack, 70 de ani, în calitate de secretar al Agriculturii, funcţie pe care a ocupat-o în timpul celor două mandate ale preşedintelui Barack Obama (2009-2017): 92 de voturi pentru şi şapte împotrivă.

Candidați cu probleme

Alţi membri aleşi de Joe Biden pentru cabinetul său se confruntă însă cu o rezistenţă mai puternică, printre care candidatul său la şefia Departamentului Sănătăţii, Xavier Becerra, care a fost audiat marţi de senatori.

„Vom studia mărturia de astăzi a lui Xavier Becerra, dar îmi este greu să văd cum un candidat atât de radical şi subcalificat ar putea ocupa o poziţie atât de crucială într-un moment atât de critic” al pandemiei COVID-19, a declarat liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell.

Democraţii dispun de o majoritate infimă în Senat: cu 50 de locuri împotriva a 50 de republicani, pot conta pe votul vicepreşedintei Kamala Harris, care are puterea de a departaja votul în caz de egalitate.

Dacă păstrează sprijinul tuturor democraţilor, Xavier Becerra, 63 de ani, va putea fi confirmat şi deveni primul latino-american în fruntea acestui departament.

O altă candidată propusă de Joe Biden, Neera Tanden, pentru a conduce bugetul la Casa Albă, pare să aibă probleme mai mari după ce un senator democrat a anunţat vineri că se va opune confirmării ei. Prin urmare, va trebui să găsească cel puţin un sprijin republican pentru a deveni prima femeie de origine indiană care să conducă Biroul de Management şi Buget de la Casa Albă (OMB).

Senatul a confirmat până în prezent mai puţin de jumătate dintre cei 23 de membri ai cabinetului lui Joe Biden, instalat la putere pe 20 ianuarie.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri