Video Exclusiv Ambasadorul SUA la NATO: Când auziți că SUA și-au plasat trupele în alertă maximă înseamnă că se ocupă de situația imediată

Cristina Cileacu Data actualizării: Data publicării:
ambasador julianne smith - twitter
Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO. Foto: Twitter USAmbNATO

Statele Unite sunt foarte concentrate acum pe ce trebuie să facă pentru a linişti oamenii în ţări precum România şi în alte ţări de pe flancul estic, unde crește îngrijorarea în legătură cu o intervenție rusă în Ucraina. Când auziți că Statele Unite și-au plasat trupele - care reprezintă răspunsul NATO la criza ucraineană - în alertă maximă, înseamnă că se ocupă de situația imediată. Ne pregătim pentru toate situațiile neprevăzute în timp ce păstrăm deschisă ușa pentru dialog, spune ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, într-un interviu în exclusivitate acordat Digi24.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Rusia are o listă de garanții de securitate considerate esențiale pentru dezamorsarea crizei create de ei în Ucraina. Federaţia Rusă spune, de asemenea, că se simte ameninţată de NATO, un organism de apărare, şi de extinderea acestuia. Are NATO planuri să se extindă în viitor?  

Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO: În acest moment, am clarificat cu Rusia câteva lucruri. În primul rând, am spus clar Rusiei că aceasta este o alianţă defensivă. În al doilea rând, am fost foarte clari că această alianţă nu s-a extins niciodată cu forţa. În al treilea rând, am remarcat că Rusia este agresorul. Rusia a intrat deja în Ucraina, continuă să fie prezentă și în locuri precum Georgia și Moldova. Şi, în ultimul rând, în Consiliul NATO-Rusia, când am discutat personal cu ruşii, am clarificat faptul că o decizie precum extinderea NATO se ia cu adevărat doar între cei 30 de membri ai Alianţei şi ţările aspirante și că Rusia, de fapt, nu are drept de veto asupra acestui proces.  

Ce se întâmplă dacă Rusia își menține trupele în Ucraina

Cristina Cileacu: Doamnă ambasador, secretarul apărării, Lloyd Austin, a declarat în legătură cu trupele americane pregătite să fie desfăşurate pe flancul estic, inclusiv în România, că reprezintă o misiune temporară, iar când criza se va termina aceste trupe se vor întoarce în Statele Unite. Dar dacă Rusia nu îşi va retrage trupele, care sunt prezente acum în jurul Ucrainei şi în Belarus? Va deveni prezenţa suplimentară de trupe americane în țări precum România, de exemplu, o misiune permanentă?  

Julianne Smith: Este greu să vorbim ipotetic, dar ceea ce vă pot spune acum este că Statele Unite, lucrând îndeaproape cu aliații săi, se concentrează foarte mult să facă tot ce se poate ca să reasigure și să descurajeze acțiunile pe flancul estic al NATO. Accentul este să ne pregătim pentru toate situațiile neprevăzute în timp ce păstrăm deschisă ușa pentru dialog. Așa că atunci când auziți că Statele Unite și-au plasat trupele - care reprezintă răspunsul NATO - în alertă maximă, înseamnă că se ocupă de situația imediată. Cum se vor desfășura și cum vor arăta toate aceste acțiuni în săptămânile și lunile următoare, rămâne de văzut. Dar acum, Statele Unite sunt foarte concentrate pe ce trebuie să facă pentru a linişti oamenii, ţări precum România şi alte ţări de pe flancul estic.

Cristina Cileacu: România este un aliat important la Marea Neagră şi trebuie să întreb ce se aşteaptă de la noi şi la ce ne aşteptăm, dacă situaţia se înrăutăţeşte şi mai mult în regiune?  

Julianne Smith: Ceea ce noi toți am subliniat aliaților este importanța faptului că trebuie să rămânem uniți. Unul dintre punctele noastre forte acum la NATO este capacitatea noastră de a lucra împreună ca 30 (n.r. - numărul de țări aliate), acest lucru a fost foarte eficient în Consiliul NATO-Rusia. În al doilea rând, vrem să ne asigurăm că fiecare țară se întreabă dacă are sau nu forțe cu nivel de pregătire adecvat și dacă toate aceste forțe sunt pregătite să acționeze, dacă va fi cazul. În cele din urmă, am discutat cu o mulțime de aliați despre asigurarea faptului că putem acoperi orice gol, orice element lipsă în oricare dintre viitoarele misiuni potențiale sau chiar în, să zicem, Misiunea de Poliție Aeriană Baltică. Căutăm să ne asigurăm că nu există goluri în ceea ce privește capacitățile sau trupele, astfel încât NATO să fie gata, indiferent de ceea ce se poate întâmpla în săptămânile următoare. Dar cel mai important punct este faptul că cei 30 de aliaţi, care au făcut o treabă atât de bună, s-au unit și vorbesc cu o singură voce, astfel încât continuăm să rămânem uniţi şi să ajungem la un consens cu privire la modul în care Rusia este, de fapt, agresorul, nu NATO.

NATO analizează relația dintre Rusia și China

Cristina Cileacu: Cum vedeți rolul Chinei în această criză? Pentru că am descoperit că China este, de asemenea, implicată în rezolvarea crizei, sau, să zicem, încearcă cel puțin să o dezamorseze?

Julianne Smith: China este o problemă despre care Alianţa a început recent, în ultimii ani, să vorbească mai mult şi cred că ceea ce veţi vedea, după cum probabil ştiţi, unii dintre telespectatorii dvs sunt la curent că NATO îşi rescrie conceptul strategic în această vară, la summitul de la Madrid. Pe măsură ce ne concentrăm asupra unor noi amenințări și provocări sau concurenți sistemici, dorim să ne concentrăm asupra unor țări precum China, care continuă să provoace sau să creeze provocări pentru NATO, chiar și aici, în interiorul Europei. Așa că am dori să vedem că se lucrează mai mult în această direcție. Ultimul lucru pe care îl voi menționa este că Alianța lucrează mai mult la analizarea relației dintre Rusia și China. Aceste două țări încă învață una de la alta și dorim să ne concentrăm asupra acestei relații, să ne asigurăm că apreciem și înțelegem pe deplin modul în care NATO poate aborda legătura dintre cele două țări.  

Cristina Cileacu: Dnă ambasador, ultima întrebare pentru că nu avem prea mult timp. Discuțiile în România și în regiunea în care trăiesc spun că Statele Unite sunt atât de preocupate de lupta cu China pentru supremația lumii, încât nu vor mai fi interesate de Europa. Care este răspunsul dvs?

Julianne Smith:  Nu sunt de acord cu asta. Cred că vedeţi nivelul de implicare venit de la Washington. S-a implicat președintele, secretarul Blinken şi secretarul Austin, au fost mai multe vizite la nivel înalt. Am avut tot felul de oficiali care au traversat Atlanticul înainte și înapoi. Facem tot posibilul să lucrăm îndeaproape cu aliaţii noştri la această situație şi nimeni nu îşi mută privirea în altă parte.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri