Ambasadorul SUA la ONU: În Ucraina, Rusia a folosit arme interzise prin Convenția de la Geneva

Data actualizării: Data publicării:
rachete termobarice profimedia
Ambasadorul SUA la ONU acuză Rusia că folosește în Ucraina arme interzise prin Convenția de la Geneva. Foto: Profimedia

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cerut celorlalte state membre ale Națiunilor Unite să tragă Rusia la răspundere pentru invadarea Ucrainei. Îndemnul a fost făcut în cadrul sesiunii speciale de urgență a Adunării Generale a ONU privind Ucraina, prima astfel de sesiune în ultimii 40 de ani, potrivit CNN. Diplomatul acuză Rusia că folosește în Ucraina arme interzise prin Convenția de la Geneva.

Thomas-Greenfield a spus că forțele ruse distrug infrastructura vitală pentru poporul ucrainean, iar președintele rus Vladimir Putin pare gata să intensifice invazia.

Am văzut videoclipuri cu forțele ruse care transportau arme extrem de letale în Ucraina, care nu își au loc pe câmpul de luptă. Acestea includ muniții cu dispersie și bombe cu vid – care sunt interzise prin Convenția de la Geneva. Am văzut convoiul letal, lung de 40 de mile, (aproximativ 65 km – n.red.) înaintând spre Kiev. Președintele Putin continuă să escaladeze - punând forțele nucleare ale Rusiei în alertă maximă, amenințând că va invada Finlanda și Suedia. La fiecare pas, Rusia a trădat Națiunile Unite. Acțiunile Rusiei sunt împotriva a tot ceea ce reprezintă acest organism”, a mai spus Thomas-Greenfield.

lansator rachete termobarice
Lansator de rachete termobarice al armatei ruse. Foto: Profimedia

Un lansator de rachete termobarice al armatei ruse a fost observat sâmbătă de echipa CNN, la sud de Belgorod, Rusia, lângă granița cu Ucraina. Aceste proiectile mai sunt numite „bombe cu vid” deoarece aspiră oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie puternică și o undă mare de presiune care poate avea efecte distructive enorme. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri