Apelurile la violență se intensifică înainte de ziua învestirii lui Joe Biden. Expert: Extremiștii „se simt încurajați”

Data actualizării: Data publicării:
Manifestanții pro-Trump încercând să intre în clădirea Capitoliului. Foto: GettyImages
Manifestanții pro-Trump încercând să intre în clădirea Capitoliului. Foto: Getty Images

Experții avertizează că apelurile la violență s-au intensificat înainte de 20 ianuarie, ziua în care Joe Biden va fi învestit ca cel de-al 46-lea președinte al SUA, relatează CNN.

În săptămânile, zilele și orele dinaintea asediului de miercuri de la Capitoliu, lansat de susținătorii înfocați ai președintelui în exercițiu Donald Trump, semnele de avertizare erau clare: mesaje online ale provocatorilor de dreapta care militau pentru război civil, moartea unor congresmeni de top și atacuri asupra forțelor de ordine. Iar după sângeroasa zi de miercuri, aceste apeluri nu au încetat.

Vedem discuții între adepții supremației albilor, între extremiști de extremă dreaptă. Se simt încurajați în acest moment”, a spune Jonathan Greenblatt, CEO-ul Ligii Anti-Defăimare, care urmărește și contracarează mesajele care promovează ura.

Ne așteptăm ca această violență să se înrăutățească înainte ca situația să devină mai bună”, spune el.

Săptămâna trecută, după violențele de la Capitoliu, Trump le-a cerut insurgenților să plece acasă - deși a repetat declarația falsăalegerile au fost furate. Liderii republicani - inclusiv vicepreședintele Mike Pence și liderul majorității din Senat, Mitch McConnell - au condamnat violențele în cei mai duri termeni. Dar toate acestea pas să aibă un efect redus asupra dreptei radicalizate.

Trump va fi învestit pentru un al doilea mandat pe 20 ianuarie !!, a scris un comentator pe thedonald.win, un forum online pro-Trump, a doua zi după asediul Congresului SUA.

„Nu trebuie să-i lăsăm pe comuniști să câștige. Chiar dacă trebuie să ardem DC (Washington DC, n.r.) din temelii. Mâine luăm înapoi DC și ne luăm înapoi țara”, a continuat el.

John Scott-Railton, cercetător principal la Citizen Lab - un grup de la Universitatea din Toronto care monitorizează securitatea cibernetică - a declarat că este „extrem de îngrijorat” de momentul învestirii lui Biden.

În timp ce publicul larg era îngrozit de ceea ce s-a întâmplat (miercuri) la Capitoliu, în anumite colțuri ale dreptei, ceea ce s-a întâmplat acolo este privit ca un succes, a declarat el pentru CNN.

În zilele și săptămânile de dinaintea atacului asupra Congresului UA, semnele că protestul ar putea degenera existau din abundență.

ONG-ul Advance Democracy, Inc. arată că în cele șase zile care au precedat evenimentul, de exemplu, au existat 1.480 de postări de pe conturi legate de QAnon care făceau referire la eveniment și conțineau termeni violenți. Pe rețeaua socială Parler, mai multe postări făceau referire la război, inclusiv postări precum „războiul începe astăzi”.

Ali Alexander, un activist politic care a organizat mitinguri pro-Trump, inclusiv una dintre demonstrațiile care au ajuns miercuri pe peluza Capitolului, a acuzat stânga că „încearcă să-i împingă la război”. La sfârșitul lunii decembrie, Alexander le-a spus adepților de pe Periscope că el și trei congresmeni republicani - Paul Gosar și Andy Biggs din Arizona și. Mo Brooks din Alabama - plănuiau ceva mare.

CNN a contactat birourile tuturor celor trei congresmeni, dar doar Biggs a răspuns, printr-un purtător de cuvânt care a negat că ar fi colaborat în vreun fel cu Alexander sau cu vreun protestatar.

Congresmanul Biggs nu ține minte să fi vorbit sau să se fi întâlnit cu domnul Alexander în niciun moment – cu atât mai puțin să colaboreze pentru a organiza un protest. Nu a avut niciun contact cu protestatarii sau revoltele și nici nu le-a încurajat, a spus purtătorul de cuvânt.

Mai multe organizații și companii de securitate au lansat avertizări privind posibile proteste violente în ziua în care Congresul SUA urma să-l valideze pe Biden, dar forțele de ordine spun că au fost luate prin surprindere.

„Nu a existat nicio informație care să sugereze că va exista o pătrundere în clădirea Congresului SUA”, a declarat joi șeful poliției din Washington DC, Robert Contee, într-o conferință de presă.

În ceea ce privește securitatea din 20 ianuarie, ziua învestirii lui Biden, Secret Service a emis o declarație în care precizează că planurile sale pentru securitatea evenimentului au fost făcute de multă vreme.

Învestirea președintelui Statelor Unite este un element fundamental al democrației noastre. Siguranța și securitatea tuturor celor care participă la cea de-a 59-a inaugurare prezidențială este de cea mai mare importanță”, a arătat agenția într-un comunicat de presă.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri