Aproape 60.000 de haitieni trebuie să plece din SUA în 18 luni

Data publicării:
Immigrants In Miami Await Final DHS Decision On Temporary Protected Status
Foto: Guliver/Getty Images

Statele Unite au anunțat luni că pun capăt Statutului de Protecție Temporară (TPS) pentru Haiti și le-au dat un interval de 18 luni celor 58.706 de haitieni beneficiari ai programului să se întoarcă în țara lor sau să caute o alternativă, transmite EFE, preluată de Agerpres.

Immigrants In Miami Await Final DHS Decision On Temporary Protected Status
Foto: Guliver/Getty Images

Practic, în acest fel, TPS pentru Haiti va lua sfârșit efectiv pe 22 iulie 2019, după cum a explicat Departamentul de Securitate Națională al SUA (DHS).

TPS este un program de migrație creat în 1990 prin care SUA acordă permise cetățenilor din țări afectate de războaie sau dezastre naturale.

În cazul Haiti, SUA au activat programul în 2010 după catastrofalul cutremur soldat cu aproximativ 300.000 de morți și care a aruncat țara în haos.

DHS a stabilit acum că nu mai există "condițiile extraordinare, dar temporare, determinate de seismul din 2010".

Pe 6 noiembrie, guvernul Statelor Unite a anunțat extinderea cu șase luni a TPS pentru Honduras și încheierea acestui program pentru Nicaragua, astfel încât cei 5.349 de imigranți din această țară din America Centrală își vor pierde permisul de a trăi și lucra pe teritoriul american.

TPS pentru Honduras, de care beneficiază 86.163 de persoane, a fost prelungit provizoriu până pe 5 iulie 2018, dată la care Departamentul de Securitate Națională al SUA va trebui să se pronunțe din nou asupra viitorului său.

TPS pentru Nicaragua se va încheia pe 5 ianuarie 2019, cu o întârziere de un an față de data prevăzută inițial, pentru a permite astfel "o tranziție ordonată" a beneficiarilor programului în sensul fie de a putea solicita "un statut alternativ", fie de a-și pregăti "reîntoarcerea și reintegrarea" în țara lor.

În cazurile Honduras și Nicaragua, Statele Unite au activat TPS în 1998, după trecerea devastatorului uragan Mitch prin America Centrală. Salvador a beneficiat de TPS din 2001 după o serie de seisme iar Haiti, în 2010, în urma cutremurului cu consecințe catastrofale.

În ultimii ani, beneficiarii de TPS au observat că permisul lor se reînnoia în mod automat pentru o perioadă de 18 luni, dar guvernul lui Donald Trump a decis reevaluarea condițiilor care au justificat acordarea programului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri