Armata care va primi cel mai mare ajutor militar acordat de SUA

Data publicării:
israel

Israelul va primi cel mai mare ajutor militar acordat vreodată de Statele Unite unei ţări aliate. Washingtonul o să vireze 38 de miliarde de dolari pe parcursul unui deceniu, bani pe care armata israeliană îi va cheltui pentru achiziţia celor mai moderne tehnologii militare americane. Acordul acestei finanţări istorice a fost semnat însă într-o ceremonie restrânsă la care nu au participat nici preşedintele american Barack Obama şi nici premierul Benjamin Netanyahu. Relaţia dintre cei doi lideri rămâne complicată. Dar şi mai complicată este situaţia din jurul Israelului. Aşa că Obama şi Netanyahu au lăsat deoparte neînţelegerile şi au acceptat acest pact care este mai mult decât necesar în această perioadă.

Cel mai mare ajutor militar acordat vreodată de Statele Unite este de fapt un compromis la care au ajuns Barack Obama şi Bejamin Netanyahu. Armata israeliană va primi o finanţare americană de 38 de miliarde de dolari în perioada 2019-2028, cu 8 miliarde de dolari mai mult decât alocările precedentei înţelegeri de acest fel, cea din intervalul 2007-2018.

Susan Rice, consilierul american pentru Securitatea Naţională: „Acest acord marchează o creştere semnificativă a finanţării existente şi va oferi certitudinea că Israelul are susţinerea de care are nevoie pentru a se proteja şi pentru a-şi menţine avansul militar.”

Potrivit Washinghton Post, administraţia Obama consideră că noua sumăa este prea mare. Însă a reuşit să îl convingă pe Bejamin Netanyahu să accepte mai multe concesii. Cea mai importantă este eliminarea treptată a unei clauze prin care o parte din ajutorul american era folosit pentru achiziţia de armament israelian. Această prevedere fusese introdusă în precedentul pact din 2007 şi a ajutat de atunci dezvoltarea industriei militare din Israel. Potrivit noii înţelegeri, Israelul va folosi cele

38 de miliarde de dolari pentru achiziţia celui mai modern armament american. Va fi prima ţară din Orientul Mijlociu care va avea avionul F-35 şi va avea acces la diverse sisteme de rachete. Noua înţelegere Israelul pierde subvenţiile primite pentru carburantul folosit de armată şi, în acelaşi timp, nu va mai putea să ceară finanţare din partea congresului american pe lângă miliardele primite de la Casa Albă.

În discursul televizat pe care l-a ţinut după semnarea noului acord, Bejamin Netanyahu nu a ascuns faptul că relaţia sa cu Barack Obama nu a fost cea mai bună.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Acest acord arată un adevăr simplu. Legăturile dintre Israel şi Statele Unite sunt solide şi puternice. Asta nu înseamnă că nu am avut dispute din când în când, dar aceste dispute au fost ca între membrii unei familii”.

Guvernul Netanyahu s-a simţit trădat de decizia administraţiei Obama de a renunţa la sancţiunile îndreptate împotriva Iranului. Însă Israelul şi Statele Unite se văd nevoite să lase toate neînţelegerile în urmă, mai ales după ce relaţiile dintre Washington şi Ankara s-au răcit după tentativa eşuată de lovitura de stat din Turcia. Este o complicaţie în plus, într-o regiune care încă mai este fieful grupării ISIS şi în care Rusia încearcă să aibă o influenţă tot mai mare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri