Armele de foc au devenit în 2020 principala cauză de mortalitate pentru copiii şi adolescenţii din Statele Unite

Data publicării:
Armă pe un drapel american.
Armele de foc au devenit în 2020 principala cauză de mortalitate pentru copiii şi adolescenţii din Statele Unite. Foto: Profimedia

Mai mulţi copii şi adolescenţi din Statele Unite au fost ucişi de arme de foc decât de oricare altă cauză de mortalitate pentru această categorie de populaţie în anul 2020, potrivit unei analize realizate de cercetători de la Universitatea Michigan din oraşul Ann Arbor, informează Reuters.

Armele de foc au depăşit accidentele rutiere în topul cauzelor de mortalitate pentru tinerii americani cu vârste sub 19 ani în 2020, precizează autorii acestei analize, care se bazează pe datele recente de mortalitate publicate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).

Este pentru prima oară când armele de foc reprezintă principala cauză de mortalitate în această grupă de vârstă, potrivit studiului, care a fost publicat în New England Journal of Medicine.

Din 2019 până în 2020, numărul deceselor asociate armelor de foc prin „sinucidere, omucidere, din cauze neintenţionate şi nedeterminate” în rândul copiilor şi adolescenţilor americani a crescut cu 29,5% - de peste două ori mai mult decât în rândul populaţiei generale, au precizat Jason E. Goldstick, Rebecca M. Cunningham şi Patrick M. Carter.

„Deşi noile date sunt concordante cu alte dovezi care arată că violenţele comise cu arme de foc au crescut în timpul pandemiei de COVID-19, motivele din spatele acestei creşteri sunt neclare şi nu putem să presupunem că mortalitatea asociată armelor de foc va reveni ulterior la nivelurile sale de dinaintea pandemiei”, au adăugat cercetătorii americani.

„Indiferent de acest aspect, creşterea mortalităţii asociate armelor de foc reflectă o tendinţă pe termen lung şi arată că adulţii continuă să nu îi protejeze pe minori de o cauză de mortalitate care poate fi prevenită”, au mai spus autorii analizei, mai notează sursa citată de Agerpres.

Rata mortalităţii rutiere provocată de accese de furie pe şoselele din Statele a crescut şi ea în timpul pandemiei, a anunţat o asociaţie care militează pentru controlul armelor de foc, Gun Safety, într-un raport publicat la începutul lunii aprilie.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri