Atentatele teroriste au costat Belgia 2,4 miliarde de euro

Data publicării:
COMEMORARE BELGIA - GettyImages-517091746
People observe a one minutes silence at the Place De La Bourse in honour of the victims of yesterdays' terror attacks on March 23, 2016 in Brussels, Belgium. Belgium is observing three days of national mourning after 34 people were killed in a twin suicide blast at Zaventem Airport and a further bomb attack at Maelbeek Metro Station. Two brothers are thought to have carried out the airport attack and an international manhunt is underway for a third suspect. The attacks come just days after a key suspect in the Paris attacks, Salah Abdeslam, was captured in Brussels.

Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au costat economia belgiană 2,4 miliarde de euro în ultimul an, adică 0,57% din PIB,  potrivit unui raport al Federației Companiilor din Belgia. Sectoarele cele mai afectate au fost turismul și industria hotelieră, comerțul, evenimentele și transportul aerian, relatează Agerpres.

COMEMORARE BELGIA - GettyImages-517091746
Foto: Moment de tăcere în amintirea victimelor de la atentatele din Bruxelles. Sursa: Gulliver/ Getty Images

„Fără aceste atentate, economia belgiană ar fi înregistrat o creștere de aproape 2% în 2016, în loc de 1,3% sau 1,4% cât este prevăzut în prezent", a explicat într-un comunicat Edward Roosens, economist șef al organizației.

În raport se arată că din cauza atentatelor a fost încetinită creșterea în sectorul privat, astfel că în 2016 s-au creat cu 8.000-9.500 de locuri de muncă mai puțin decât era prevăzut. Totodată, 2.300 de lucrători au fost suspendați temporar din posturi din cauza lipsei de activitate a companiilor, fiind trimiși în șomaj tehnic.

Reducerea activității economice a avut repercusiuni și asupra finanțelor publice, în condițiile în care cheltuielilor de securitate, reparațiilor infrastructurii și indemnizațiilor — care s-au ridicat la 240 de milioane de euro în 2015 și la 722 milioane de euro în 2016 — li s-a adăugat o creștere a cheltuielilor pentru acordarea de sporuri, prime și alte beneficii și o scădere a încasărilor din impozite.

În total, impactul pentru fiscul belgian a fost de 2,3 miliarde de euro, aproximativ 0,55% din PIB, ceea ce a făcut ca deficitul să se situeze în jurul a 3% din PIB în loc de 2,5% cât era estimat înainte de atacuri.

Pe sectoare, cel mai afectat a fost sectorul hotelier și al restaurantelor, cu o scădere de 20% al numărului de nopți petrecute în hoteluri belgiene de turiști și de oamenii de afaceri, ceea ce a provocat pierderi de 800 de milioane de euro. Urmează comerțul, cu o scădere de 450 de milioane de euro ca urmare a reducerii încasărilor, a lipsei de încredere și a măsurilor de securitate, lucru ce i-a făcut pe oameni să prefere achizițiile online în locul cumpărăturilor făcute în zonele comerciale tradiționale.

Companiile care se ocupau cu organizarea de evenimente, care s-au văzut nevoite să anuleze congrese, concerte sau alte reprezentații din cauza creșterii nivelului alertei de securitate, au pierdut 10% dintre vizitatori.

De asemenea, și transportul aerian a avut de suferit, îndeosebi după atentatul de pe aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem, însă pierderile au fost moderate, de circa 25 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri